Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjöräddare: Glöm inte flytvästen på sjön och meddela vart du åker

Från 2019
Roland Westerback ombord på en av Mople sjöräddningssällskaps båtar.
Bildtext Roland Westerback ombord på en av Mople sjöräddningssällskaps båtar.
Bild: Yle/Anna Ruda

Inför midsommarfirandet och sommaren påminner Roland Westerback från Molpe sjöräddningssällskap om att alltid ha flytväst på sig när man är på sjön.

Väderprognosen för midsommar utlovar ganska bra väder och enligt Westerback påverkar det midsommarfirandet.

En midsommar med sämre väder skulle enligt Westerback vara lugnare för sjöräddarna.

- Vi väntar oss nog att det kan hända någonting när de har utlovat så pass fint väder.

Förra sommaren hade Molpe sjöräddningssällskap sju uppdrag och hittills i år har de haft tre uppdrag. Årets uppdrag har varit både hjälp med tekniska problem och eftersökning av personer.

- Det är lite mer än vanligt för att vara början av sommaren.

Gjorde eftersökningen till en övning

I slutet av maj försvann en man i Malax skärgård, han hittades omkommen flera dagar senare. Molpe sjöräddningssällskap deltog inte officiellt i letandet av mannen.

- Vi fick aldrig ett alarm på det uppdraget från myndigheterna. Men eftersom det var här i närheten och all hjälp behövdes gjorde vi det som en övning.

Westerback berättar att de frivilliga sjöräddarna var ute tre gånger för att leta efter mannen.

Trossen, sjöräddarnas eget system

Sjöräddningssällskapet får sina uppdrag antingen via myndigheterna och ledningscentralen vid Västra Finlands sjöbevakningssektion eller via trossen-systemet där privatpersoner själva kan kontakta sjöräddningssällskapet.

Westerback säger att det är olika sorters uppdrag beroende om de kommer via myndigheterna eller via trossen.

- Via trossen kommer inga uppdrag där liv kan vara i fara, utan det är mera uppdrag där de behöver hjälp med till exempel en motor som har stannat. Om det kommer ett nödalarm på sjön kommer det till oss via myndigheterna. Ledningscentralen vid Västra Finlands sjöbevakningssektion ser till att larmet kommer rätt.

Molpe sjöräddningssällskaps medlemmar kommer från Korsholm i norr till Närpes i söder. Enligt Westerback brukar kan de sitta i båten 15 minuter efter de fått alarmet.

- Då är det ju de som bor närmast som far på den utryckningen. Om det kommer ett larm som inte är så bråttom brukar vi ringa in dem som bor lite längre bort.

Från däckskarl till befäl

Sjöräddarna får sin utbildning via sjöräddningscentralen, som har sin utbildningscentral på Bågaskär. Där utbildas nybörjarna till däckskarl för att sedan avancera i sin egen takt till motorman, rorsman och befäl.

Inför midsommar påminner Westerback om flytvästen som enligt honom alltid ska vara på när man rör sig på sjön

- Jag rekommenderar alla att ta på den, trots att det inte är lag på att man måste ha flytvästen på sig. Om man faller och blir medvetslös och hamnar i vattnet utan flytväst går det dåligt.

Westerback berättar att sjöräddarna har sett fall där båten börjat brinna och passagerarna i paniken inte har kunnat klä på sig flytvästen.

Westerback påminner också om pulversläckaren som måste finnas i alla registrerade båtar.

- Om det händer något är det bra att alltid ha med dricksvatten och någonting att skydda sig mot solen.

Dessutom är en telefon bra att ha.

- Sätt den i en ficka så att den inte blir blöt och slutar fungera.

Meddela vart du far

Westerback tycker att de som är uppfödda i skärgården är sjövana, men de som inte är uppvuxna vid havet borde enligt honom tänka efter flera gånger innan de ger sig ut på sjön.

- Meddela alltid någon om att du far ut på sjön och vart du far så att de kan börja söka efter dig om de inte får kontakt med dig.

Diskussion om artikeln