Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jussi Halla-aho om Finsk ungdoms stöd som drogs in: "Orimlig följd av en korkad tweet"

Från 2019
Uppdaterad 20.06.2019 19:27.
Henkilökuva
Bild: Mikko Koski/Yle

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho har tagit ställning i härvan där Sannfinländarnas ungdomsorganisation Finsk ungdom blev av med statsunderstöden efter ett Twitterinlägg som ansågs rasistiskt.

Utöver att förbundet blir av med kommande stöd krävde undervisnings- och kulturministeriet att förbundet betalar tillbaka stöd för 57 500 euro.

Enligt Halla-aho är det ett orimligt straff för en tweet.

– Jag anser att det är ett orimligt straff för ett korkat inlägg på Twitter. Beslutet måste överklagas och vid behov ska saken tas upp i rätten, skriver Halla-aho i ett inlägg på Facebook.

Inlägget på Twitter publicerades i samband med EU-valet.

Redan i onsdags meddelade Finsk ungdoms ordförande Asseri Kinnunen att de kommer att överklaga beslutet och vid behov också behandla ärendet i domstol.

Halla-aho lyfter fram politisk bakgrund hos chefen på ministeriet

Undervisnings- och kulturministeriet som stod bakom beslutet ansåg att Finsk ungdom inte följde ungdomslagen.

Ungdomslagen har bland annat som mål att främja de ungas likvärdighet och jämlikhet samt att tillgodose deras rättigheter.

Utgångspunkter för ungdomsförbundens verksamheten ska enligt lagen vara solidaritet, kulturell mångfald och internationalism.

– Om man inte vill följa lagen ska förbundet söka sin finansiering på annat håll än de pengar som är budgeterade för ungdomsarbete, konstaterade överdirektör Esko Ranto vid ministeriets ungdoms- och idrottspolitiska avdelning i ett pressmeddelande i onsdags.

Halla-aho anser däremot att Finsk ungdom har blivit förfördelade då stöden till de politiska ungdomsförbunden har delats ut. Halla-aho konstaterar också att Esko Ranto har en bakgrund inom SDP:s lokalavdelningar och lokalpolitik.

– Belsutet är orimligt i och med att det i praktiken leder till att Finsk ungdoms verksamhet måste läggas ned och att förbundet går i konkurs. Det är självklart att förbundet saknar medel att återbetala raten på 57 000 euro.

Också Finsk ungdom får en känga av Halla-aho

Redan en längre tid har partiet och ungdomsförbundet haft spänningar mellan varandra. I maj sade Halla-aho att "det tyvärr finns en liten grupp inom ungdomsförbundet som inte verkar förstå och acceptera partiets ståndpunkter".

I sitt inlägg på Facebook önskar Halla-aho att ungdomsförbundet skulle reagera "på de problemen som finns inom förbundet genom föreningsdemokrati och de regler som står skrivna i stadgarna".

– Fastän ministeriets beslut var politiskt, orättvis och fel ändrar inget på det faktum att vissa aktörer inom Finsk ungdom har förvärrat situationen avsiktligen. De eventuella konsekvenserna lider hela förbundet och alla dess medlemmar av.

Artikeln är baserad på Sonja Parkkinens artikel Jussi Halla-aho PS-Nuorten tuen peruuttamisesta: "Kohtuuton seuraus yksittäisestä typerästä tviittauksesta" – vaatii reagointia nuorisojärjestössä olevaan ongelmaan publicerad av Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln