Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stort oljeläckage har observerats utanför Utö i Östersjön: "Om det är lätt brännolja avdunstar den under natten"

Från 2019
Uppdaterad 20.06.2019 19:39.
Oljeutsläpp
Bild: Sjöbevakningen

Ett stort oljeutsläpp har observerats i Östersjön nära Utö.

Sjöbevakningen i Västra Finland fick syn på utsläppet i morse cirka 25 sjömil sydväst om Utö, nära den tidigare fyren Finlands Lejon.

Enligt de observationer som Gränsbevakningsväsendet har gjort med flyg är utsläppet nio sjömil långt och knappt en halv sjömil brett.

Enligt Sjöbevakningen är det frågan om lätt mineralbaserad olja. Också Gränsbevakningens Dornierplan har bekräftat observationen.

Enligt kommendörkapten Mikko Hirvi vid Västra Finlands sjöbevakningssektion kan det handla om lätt brännolja som har läckt ut.

– Enligt uppgifter från bevakningsplanen rör det sig om 10 000- 35 000 liter olja som har läckt ut, men oljan är blandad med vatten så det är omöjligt att säga exakt hur många liter som har läckt ut, säger Hirvi till Svenska Yle.

Och ifall det är lätt brännolja som har läckt ut finns det för tillfället en liten risk för att oljan skulle skölja upp på stränderna.

– Om det är lätt brännolja kommer den att avdunsta under natten, och vi kan plocka upp det som sedan blir kvar, säger Hirvi.

dornier
Bildtext Gränsbevakningens Dornierplan har bekräftat observationen
Bild: Gränsbevakningsväsendet

De första oljebekämpningsenheterna kom till platsen efter klockan 17. Flera oljebekämpningsenheter väntas anlända till området vid 22-tiden i kväll.

För tillfället är det omöjligt att säga hur läckaget drabbar miljön.

– Jag kan säga att det finns ingen risk åtminstone för människor för tillfället, säger Hirvi.

Det är Gränsbevakningens båtar Turva, Tursas och Uisko som har skickats till platsen, tillsammans med marinens oljebekämpningsfartyg Halli.

Oljebekämpningsfartyget Halli.
Bildtext Marinens oljebekämpningsfartyg Halli deltar också i arbetet
Bild: Finlands miljöcentral.

För tillfället utreder Sjöbevakningen också vilka fartyg som har rört sig i området i dag. Sjöbevakningen tar prover ur de fartyg som har anlöpt Finlands hamnar genom det ifrågavarande området.

Samtidigt har man bett myndigheterna utomlands granska de fartyg som kommer till deras hamnar.

Vid halvsextiden på torsdag kväll hade Sjöbevakningen lyckats begränsa antalet fartyg som kan ha orsakat läckan till en handfull fartyg.

Enligt den senaste rapporten från kuststationerna blåser det 6 m/s sydostlig vind på Utö. Vinden vrider i natt till mellan syd och väst.

Oljebekämpningen pågår hela natten. Sjöbevakningen utlovar mer information i morgon bitti.

Diskussion om artikeln