Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Atlas besked att dra sig ur ligan överraskade handbollförbundet: “De sade att de kommer att få ett lag ihop”

Från 2019
Uppdaterad 20.06.2019 19:38.
Lasse Louevuo.
Bildtext Lasse Louevuos Atlas spelar inte i ligan nästa säsong.
Bild: Handbollförbundet/Kalle Parkkinen

Handbollförbundet fick höra om Atlas beslut att lämna ligan strax innan onsdagens prisgala där årets bästa premierades. Klubben hade redan beviljats ligalicens och spelschemat var klart, nu måste hela tävlingskalendern göras om.

Vandaklubben Atlas herrlag kommer inte att spela ligahandboll nästa säsong. Orsaken är att spelarbrist. Nyheten kom som en överraskning för hanbollförbundet som trodde att Atlas hade läget under kontroll.

– Vi fick veta i går på kvällen strax innan prisgalan. Det var en liten bomb, berättar förbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.

– Vi talade med Atlas för några veckor sedan. Jag sade då att deras trupp ser ganska tunn ut, men de intygade att de nog kommer att få ett lag ihop. Nu måste väl några spelare ha stuckit. Det här är en stor besvikelse.

Att Atlas inte kommer att spela ligahandboll innebar också att förbundet fick lov att göra om hela tävlingskalendern. Seriesystemet eller slutspelsformatet kommer ändå inte att påverkas.

Nästa säsongen kommer ligan att spelas med bara åtta lag, det vill säga två färre än säsongen 2018-2019. Hangö IK valde redan tidigare att inte ansöka om ligalicens.

“Vi har inga extra spelare på kontoret”

Atlas är en anrik förening som grundades 1945. Under senaste tiderna har verksamheten ändå haft stora utmaningar. Förra året lämnade damlaget FM-serien (men återvänder nästa säsong), och nu blev det herrarnas tur.

Varför har Atlas haft så stora problem på sistone?

– Man måste fokusera mera på vad man gör i hela föreningen. Vanda är ju en stor stad, man borde få spelare därifrån. Men om grundarbetet inte görs så kan det gå illa. Man kan ju köpa spelare, men man behöver egna junior.

– Nu finns det inget som vi på förbundet kan göra. Vi har inga extra spelare på kontoret som vi skulle kunna erbjuda dem. Men vi kommer att hjälpa dem och deras organisation så att de kan komma tillbaka inom några år.

Vad är en realistisk tidtabell för en ligacomeback?

– Ett år räcker inte, det kommer nog att ta i alla fall två år.

Diskussion om artikeln