Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aktivister hotar med att dra ut sladden för energibolaget RWE – stora protester mot brunkol väntas i Tyskland

Från 2019
Demonstration mot brunkol i Berlin
Bildtext Bild från en klimatprotest i Berlin tidigare i juni.
Bild: FELIPE TRUEBA

I Tyskland väntas under de kommande dagarna omfattande protester mot kolkraften. Aktivister planerar att blockera och ockupera dagbrott och anläggningar där energibolaget RWE utvinner brunkol. För första gången genomförs protesterna i samarbete med klimatrörelsen Fridays for Future.

Under de kommande dagarna kommer vi att dra ut sladden för RWE, hotar aktivisterna från rörelsen Ende Gelände inför det kommande veckoslutet.

Var och hur aktivisterna kommer att slå till i brunkolsområdet Rheinisches Revier väster om Köln är i det här skedet helt oklart.

Man utgår från att det kan handla om att ta sig ner i ett eller flera av dagbrotten eller att stoppa transporten av brunkol.

– Då politikerna inte gör något, gör vi det här på vårt sätt. Vi kommer att sätta punkt för de fossila bränslenas tidsålder, slår aktivisterna fast på sin webbsida.

Man uttrycker bland annat sitt stora missnöje över att Tyskland enligt de nuvarande planerna kommer att slopa brunkolen först år 2038.

Skolelever protesterar under fredagen

Det här är inte första gången aktivisterna slår till mot RWE i området, men det här är första gången man gör det i samarbete med de ungas klimatrörelse Fridays for Future.

I dag väntas omkring 20 000 skolelever från närmare tjugo länder samlas till en stor demonstration i staden Aachen.

Under lördagen ordnas en protestmarsch vid RWE:s dagbrott Garzweiler.

Polisen meddelar att man knappast kommer att kunna förhindra att aktivister tar sig ner i dagbrotten, men samtidigt vill man se till att det inte kommer till stopp i elproduktionen.

Från energibolaget RWE:s sida varnar man för de faror som hotar i dagbrotten och kring de maskiner som används vid utvinningen av brunkol.

Från RWE heter det att man kommer att polisanmäla alla intrång på bolagets områden och att aktivism och massprotester inte är lösningen.

– Att skydda klimatet kräver framför allt politiska beslut, slår RWE fast i ett pressmeddelande inför protestveckoslutet.

Diskussion om artikeln