Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexitförespråkaren Boris Johnson favorit inför den sista omröstningen: "Han är populär såväl bland konservativa parlamentariker som bland partimedlemmar"

Från 2019
Boris Johnson då han anlände till BBC i London för tv-debatten.
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kampen om vem som ska bli ny premiärminister är nu ett fall för två. Det krävs ändå ett mirakel för att Jeremy Hunt ska kunna utmana Boris Johnson i den avgörande medlemsomröstningen i juli säger en forskare som Svenska Yle talat med.

London

Enligt Aland Wager som forskare och brexitexpert vid Tankesmedjan UK in a changing Europe är det svårt att se vad som kunde gå fel för Johnson under de veckor som återstår till den avgörande medlemsomröstningen bland partimedlemmarna

- Han är populär såväl bland konservativa parlamentariker som bland partimedlemmar. Det är nästan omöjligt att tänka sig att någon av utmanarna ska komma i närheten av Johnson ännu, säger Alan Wager.

Enligt Wager är en av hemligheterna bakom Johnsons popularitet att hans kritiska inställning till EU återspeglar de attityder som råder inom det konservativa partifältet överlag.

- Det framstår som att han förkroppsligar allt som hänger ihop med EU-folkomröstningen i ett läge där närmare fyra av fem partimedlemmar röstade för brexit och där tre av fyra skulle föredra att lämna EU utan ett avtal före alla andra alternativ.

- Dessutom anses han vara en person som är både politiskt kunnig och villig att stödja den slags brexit som en majoritet av partifältet vill se.

Osannolikt att EU går med på eftergifter

I sin partiledarkampanj har Johnson gått hårt ut mot EU. Han har bland annat varnat för att Storbritannien kommer att strunta i brexitnotan som går på 39 miljarder pund om EU inte är villigt att omförhandla utträdesavtalet.

Enligt Wager är det ändå ytterst osannolikt att EU går med på ytterligare eftergifter om Johnson blir premiärminister.

- Det skulle framstå att man böjer sig för populismen i Storbritannien och det här skulle vara ett stort problem för EU.

De som hoppas att en ny premiärminister ska lyckas få till stånd en positiv förändring i relationen mellan Storbritannien och EU kan bli besvikna.

- Inget kommer att ändra i brexitprocessen om Boris Johnson blir premiärminister. Samma grundläggande utgångspunkter gäller för såväl Storbritannien som för EU.

Den enda förändringen är att risken för ett avtalslöst utträde den 31 oktober har ökat under de senaste månaderna då Johnson trätt fram som en förhandsfavorit till premiärministerposten, säger Wager.

Kan Johnson överraska som premiärminister?

Boris Johnson är en politiker som delar åsikterna bland britterna. Kritikerna anser att han inte är lämpad att verka som premiärminister.
Förespråkarna anser i sin tur att Johnson är den enda kandidaten som kan förena de splittrade britterna.

- Det finns teorier om att Boris Johnson kan vara den enda kandidaten som skulle ha tillräckligt med politiskt kapital för att göra den kompromiss (om brexit) som krävs för att ena landet och att han också skulle ha den politiska kunnighet för att genomföra det, säger Wager.

Problemet är att han, om han möter en robust kandidat i den avgörande omgången, tvingas komma med löften om brexit som han måste högakta för att hålla fast vid sitt jobb som partiledare

- Vi ska inte heller glömma de cirka 30 hårda euroskeptiker i den konservativa parlamentsgruppen som förespråkar en hård brexit som en ideologi. De kommer inte att ändra sin position oberoende av vem som är premiärminister.

Den mest sannolika utgången av detta är att vi får en omröstning av något slag, tror Wager.

- Antingen en ny folkomröstning eller nyval. Det är mer sannolikt att Johnson kommer att välja att gå in för nyval eftersom han har ett övertag i förhållande till Labour i opinionsmätningarna. Han hoppas kunna förena de brexitvänliga krafterna i landet.

Diskussion om artikeln