Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaapo Kakkos stora dag är här: "New York är lite större än Åbo"

Från 2019
Kaapo Kakko är på plats i Vancouver för NHL-draften.
Bildtext Kaapo Kakko är på plats i Vancouver för NHL-draften.

Månaderna av spekulation är över: nu är NHL-draften här och svaret på frågan huruvida det är Kaapo Kakko eller Jack Hughes som väljs först får ett svar inatt klockan 03.00 finsk tid. Kaapo Kakko hoppas gå som etta, men är ändå redan inställd på att bosätta sig i New York.

Kaapo Kakko,18, har haft en otrolig säsong och på lördagen blir han den 443:e finländaren någonsin att bli reserverad av en klubb i NHL-draften.

Kakko tvingas inte vänta länge på att hans namn ropas upp på tillställningen i Vancouver.

– Visst skulle det vara fint att gå som etta. Däremot är alla lag bra, så egentligen kvittar det vart jag hamnar och huruvida jag är etta eller tvåa. Det är en ära att bli vald, säger Kaapo Kakko i Vancouver till Yle Urheilus NHL-korrespondent Tommi Seppälä.

Av finländarna har ingen spelare någonsin gått som nummer ett i hela draften, men hela tre gånger har en blåvit hockeytalang blivit vald som tvåa.

Senast det skedde var Patrik Laine sommaren 2016. Före honom har även Aleksander Barkov (2013) och Kari Lehtonen (2002) gått som andraval i hela NHL.

Med stor sannolikhet kommer New Jersey Devils att utnyttja sitt förstaval och drafta amerikanen Jack Hughes.

Bättre engelska via VM

Tommi Seppälä noterar också att Kakkos engelska utvecklats rejält under våren.

Under junior-VM gav Kakko ännu intervjuer via tolk, men på plats i Vancouver svarar han redan avslappnat på engelska åt intresserade reportrar.

– Att svara på vanliga frågor går redan bra. Visst blir det klurigt ibland, men jag kommer att få träna i några år nu. VM var en bra förberedande erfarenhet, där började jag ta hand om mig själv och skippade tolken, förklarar Kakko.

Han fick även den samlade presskåren att dra på smilbanden när han fick frågan om vad han har för tankar om sin blivande hemstad New York (New Yorks-klubben Rangers väljer som tvåa i draften).

– Det är en lite större stad än Åbo, säger Kakko med ett brett leende.

– Flera unga spelare från Åbo har blivit reserverade av Rangers och de har berättat att det är ett fint ställe. Jag har också förstått att laget har flera bra unga spelare, så ifall jag landar i Rangers är det enbart positivt, fortsatte han.

Många av de drygt 200 spelare som väljs till NHL under midsommarhelgen kanske aldrig når den mytomspunna ligan medan andra tar flera år på sig att nå drömmen.

Kaapo Kakko har följt med NHL intensivt en längre tid redan och har ett solklart mål.

– NHL är det solklara målet för mig nästa säsong, slår han fast.

Texten är en översatt och förkortad version av Tommi Seppäläs "Kaapo Kakko valmiina suureen päivään: ”New York on hieman isompi kuin Turku” - Seppälä bevakar nattens draft.

Diskussion om artikeln