Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Heleuropeiska kvartsfinaler långsökt möjlighet vid VM: "Det är flera riktigt bra europeiska landslag som inte ens får vara med"

Från 2019
Sara Däebritz och Pernille Harder kämpar om bollen vid EM 2017.
Bildtext Sara Däebritz och Pernille Harder kämpar om bollen vid EM 2017 - Tyskland är i åttondelsfinal vid VM nu, Danmark är inte ens med.

Med ett europeiskt lag i varje åttondel vid VM i fotboll är det fullt möjligt, om ändå inte sannolikt, med heleuropeiska kvartsfinaler i Frankrike. Yle Sporten har pratat med några landslagsspelare om de europeiska lagens framfart och förklaringar bakom framgången i turneringen så här långt.

Vid VM 2007 lyckades tre av fem europeiska lag nå kvartsfinal. Vid VM 2011 bestod turneringen av totalt 16 lag och då tog sig fyra av fem medverkande nationer vidare till kvartsfinal ur gruppspelet.

För fyra år sedan i Kanada gick sju av åtta europeiska lag vidare till kvartsfinal.

Något trendbrott i egentlig mening kan man alltså inte tala om, mer kanske en bekräftelse av rådande förhållanden.

Det är i sammanhanget också viktigt att komma ihåg att UEFA har flest nationsplatser vid mästerskapet (8+1 av 24).

Adelina Engman konstaterade efter gruppspelet för Yle Sporten att Europa är den världsdel där medvinden inom damfotbollen just nu blåser som starkast.

– Jag tycker ändå att fotbollen just nu är som bäst i Europa. Det är flera europeiska bra landslag som inte ens får vara med och spela VM på grund av kvalsystemet samtidigt som det finns lag ur andra konfederationer som kanske inte håller den nivån som krävs, sade Yle Sportens expertkommentator.

Adelina Engman i hetluften för Chelsea mot Arsenal.
Bildtext Adelina Engman spelar till vardags i den stenhårda engelska damligan.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

När 24 lag blev 16 i Frankrike var det bara Skottland av de europeiska lagen som fick åka hem med svansen mellan benen – ett Skottland som ställs mot Finland i EM-kvalet inför 2021.

Landslagsveteranen Tuija Hyyrynen spelade de sista träningslandskamperna inför EM-kvalet i juni mot Island och är fortfarande nöjd med lottningen för Finlands del.

– Det var bra att vi fick just Skottland ur den första korgen, sen var det lite olyckligt att det blev Portugal ur den tredje, säger Italienproffset till Yle Sporten.

Koivisto: Kvartsfinal men inte längre för Sverige

Sverige är ett av åtta europeiska lag som är klara för åttondelsfinalen tillsammans med Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland, England, Nederländerna och Norge.

Svenskorna vann sina två första matcher men efter förlusten mot USA väntar nu Kanada i åttondelen.

Ytterbacken Emma Koivisto har en bakgrund inom den amerikanska collegefotbollen, men spelar idag i Sverige och Kopparbergs/Göteborgs FC.

– Ser man bara på de två första matcherna lyckas Sverige ändå vinna, trots att motståndet varit lätt. Jag tycker laget ser starkt ut. Med tanke på fortsättningen i turneringen var det hugget som stucket i USA-matchen vad som var bättre. Vill laget vidare ska de slå hårda lag ändå.

Emma Koivisto spelar för Göteborgs FC.
Bildtext Emma Koivisto spelar i Göteborgs FC i Damallsvenskan.
Bild: imago/Kamerapress/ All Over Press

– Jag tror de når kvartsfinalerna men längre än så har jag svårt att se laget gå. Jag hoppas naturligtvis att de kan lyckas med det, säger Koivisto till Yle Sporten om Sveriges chanser.

Efter VM tar EM-kvalet vid och där ställs Sverige i sin grupp mot Island.

Björk Gunnarsdottir: Tyskland faller inte på självförtroendet och inställningen

Island träningsspelade mot Finland i två repriser i Åbo och Esbo och lyckades vinna en match inte släppa in ett enda mål på 180 minuter.

– Vi har en bra chans att nå EM. Gruppen är tuff och Sverige är naturligtvis favorit, men vi har vunnit mot dom förr. Alla matcher blir svåra, många lag drömmer om EM, men jag tror att vi har en bra chans att gå vidare, säger Sara Björk Gunnarsdottir.

Gunnarsdottir är Islands största stjärna och har spelat länge i Wolfsburg med flera stora VM-stjärnor.

Sara Björk Gunnarsdottir och Pernille Harder firar cupsegern 2019 med Wolfsburg.
Bildtext Björk Gunnarsdottir och Pernille Harder färska tyska cupmästare.
Bild: imago images / Sven Simon/ All Over Press

Således har hon också koll på Tyskland.

– Tyskland gjorde en bra insats i gruppspelet, det blir ändå tufft att gå långt när laget genomgått många förändringar. Det är flera unga spelare som kommit fram så lite rutin saknas just nu. Det blir intressant att se hur de lyckas mot de bästa lagen i turneringen, men i dessa sammanhang har tyskorna ett starkt pannben.

Tyskland var länge den stora dominanten i Europa och radade upp EM-guld på löpande band tills Holland vann på hemmaplan 2017. Det har också gått tolv år sedan nationen senast tog medalj på VM-nivå (guld).

– De vill gå långt och lyckas och självförtroendet och inställningen faller det inte på. Förväntningarna i Tyskland är alltid högt uppskruvade, det skall bli spännande att se om de klarar pressen, tänker Björk Gunnarsdottir.

Sara Björk Gunnarsdottir spelar för Wolfsburg.
Bildtext Sara Björk Gunnarsdottir spelar i Tyskland.
Bild: imago images / DeFodi/ All Over Press

Skrällvarning på Italien

Om Tyskland är en europeisk nation med högt väntevärde att lyckas inför VM var det inte många som trodde att Italien skulle vinna sin grupp.

– Italien har verkligen spelat jättebra, dom har duktiga spelare som förberett sig bra inför turneringen. Nu har de visat vad de kan och jag hoppas den formen håller i sig, menar Juventusproffset Tuija Hyyrynen.

Hon fortsätter ännu åtminstone en säsong i Turinklubben och har märkt att det finns ett ordentligt sug kring den italienska ligan.

– Jag är egentligen inte överraskad, de finns duktiga spelare. Jag ser flera av spelarna varje dag och de jobbar stenhårt på gymmet och på planen och gör allting rätt, allting från kosten och uppåt. De kan fokusera på att vara fotbollsspelare och gör det väldigt bra.

Tuija Hyyrynen vann italienska cupen med Juventus i april 2019.
Bildtext Hyyrynen cupmästare i Italien i april.
Bild: imago images / Sportimage/ All Over Press

Med tanke på den finska landslagsframtiden är det önskvärt att spelarexporten från Finland till stora europeiska lag fortsätter och där ser Hyyrynen Italien som en "prima" destination.

– Jag tycket det vore jättebra för finska spelare att komma till Italien och spela, så länge man får chansen i ett av de riktigt bra lagen. Nu finns det ganska många att välja på, men man måste komma rätt in i gruppen och få speltid.

– Ligan har blivit så bra och många spelare får chansen att bli fullblodsproffs. Det är inte lätt, men det är en definitiv möjlighet, säger Hyyrynen.