Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair: "Läget vid Persiska viken påverkar inte vår trafik åtminstone ännu"

Från 2019
Uppdaterad 21.06.2019 14:35.
Finnairplan landar på Stockholm Arlanda flygplats
Bild: Mostphotos.com / Stefan Holm

Finnairs passagerare påverkas i detta nu inte av den eskalerande spänningen i regionen kring Persiska viken. Det uppger bolagets kommunikationschef till Svenska Yle.

Suvi Aaltonen på Finnair säger att bolaget just nu låter bli att flyga i luftrummet kring Persiska viken och Hormuz-sundet. Det samma gäller veterligen även de andra flygbolagen i One World-alliansen, berättar Aaltonen.

Så sent som i morse flög Finnair ändå alltjämt i den aktuella regionen, uppger Aaltonen till Svenska Yle.

Bolaget har en beredskap att reagera om situationen förändras.

- Vi följer med läget hela midsommarhelgen och informerar förstås genast om vi exempelvis ändrar på rutter eller flygtider, säger Aaltonen till Svenska Yle.

Asienflygen kan drabbas?

I praktiken kunde eventuella förändringar komma att gälla långdistansflygen till Asien.

Aaltonen vill ändå inte spekulera i vilka flyg som skulle drabbas och hur, utan understryker att man aktivt följer med läget och informerar om eventuella förändringar vid behov.

Andra bolag har vidtagit åtgärder

Diskussionen om flygtrafiken kring Persiska viken blev aktuell efter att tonen mellan USA och Iran skärptes ytterligare efter att en amerikansk drönare sköts ned.

Tillsvidare har den internationella flygtrafiken inte omdirigerats i någon större utsträckning, men en del flygbolag har meddelat att de undviker regionen nu.

Bland annat har Qantas från Australien meddelat att dess flygrutter över Mellanöstern ändras. Det här kan påverka flygen mellan Australien och Storbritannien.

Även holländska KLM, tyska Lufthansa och brittiska British Airways låter tillsvidare bli att flyga i det aktuella området. I alla fall handlar det ändå inte om ändrade rutter.

Källor: Finnair, Reuters, AFP

Artikeln uppdaterad kl. 14.35 med uppgiften om att Finnair imorse alltjämt flög i den aktuella regionen samt att bolagets passagerare inte drabbas av situationen i detta nu.

Diskussion om artikeln