Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Valde mellan stuga och båt: "I Skärgårdshavet är möjligheterna oändliga"

Från 2019
Pauli Kossila i sin båt.
Bildtext Pauli Kossila hoppas att myndigheterna lyckas väl med oljebekämpningen vid Utö.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det närmar sig lunchtid och i Kasnäs gästhamn börjar båtfolket vakna. Solen glittrar och det är stekande varmt. Då båtgästen Pauli Kossila från Åbo nåddes av nyheten om oljeläckan utanför Utö blev han bekymrad.

- Det är beklagligt att höra sådana här nyheter och man blir så klart lite orolig. Östersjön mår dåligt som det är så jag bara hoppas att myndigheterna lyckas bra med sitt arbete, säger han.

Semestern har börjat för många det här veckoslutet. På några båtar hänger kläder och handdukar på tork längs med relingen. Själv köpte Kossila ganska nyligen sin första egna båt. Tidigare höll han på med bilar och motorsport.

- Sedan började jag fundera på att skaffa sommarstuga eller båt, och jag tänkte att båt skulle vara trevligare. Man är ute på havet och kan besöka olika platser, jag har verkligen börjat gilla båtlivet.

En man med orange shorts kastar över en fender över relingen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Han äger en 40-fots Storebro Royal Cruiser från 1985. Det blev kärlek vid första ögonkastet och ett spontanköp vid Nådendals båtmässa.

- Jag hade inte tänkt köpa en sådan här båt, men när jag såg den och den var i så pass bra skick så ville jag helt enkelt ha den. Jag tycker att man får ganska mycket för pengarna när det kommer till båtar, säger han.

Hittills har båten fungerat utmärkt och han är nöjd med sitt beslut.

Bastu, bränsle och butik

Pauli Kossila är inne på sin andra båtsäsong och har besökt ungefär sex gästhamnar så här långt. Hemmahamnen är Åbo, och det är första gången han besöker Kasnäs gästhamn på Kimitoön.

- Sen vet jag inte vart det bär av, kanske Dalsbruk? Jag har inte riktigt hunnit se mig omkring här ännu men första intrycket är att Kasnäs ser fint ut. Här finns det som jag som båtmänniska vill ha så som bastu, butik och bränsle.

Han hittar sin information om gästhamnarna på internet och i böcker och tidningar med gästhamnstips.

En trämotorbåt fast i bojen i en gästhamn med kläder hängande på tork runt relingen. Solen skiner och i bakgrunden kör en mindre, öppen motorbåt.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Det bästa är ändå att fråga gamla vana båtmänniskor. De kommer oftast med de roligaste och mest spännande tipsen. Det finns så otroligt mycket att upptäcka här i skärgården och möjligheterna är oändliga, säger Kossila.

Han ger tummen upp för Nagu gästhamn, och vill gärna också besöka Gullkrona i år då de öppnat för gäster igen efter en längre tids uppehåll.

Drunkningsolyckorna ökar vid gott väder

Enligt ett pressmeddelande från Traficom ökade antalet drunkningsolyckor från 36 döda till 52 mellan åren 2017 och 2018. Det är framför allt bra väder och livlig sjötrafik som ökar mängden olyckor.

Den totalt mängden olyckor till sjöss är cirka 2000 per år och myndigheterna manar till eftertanke och säkerhet när man rör sig med båt.

Bogseringsuppdrag i Skärgårdshavet.
Bildtext Olyckan kommer sällan inbjuden.
Bild: Västra Finlands sjöbevakningssektion / Gränsbevakningen

Det finns flera fördelar med flytvästen, som att den syns mycket bättre i vattnet än en ensam människa. Kossila har tidigare hållit på mycket med vinsurfing och varit noggrann med hjälm och annan säkerhetsutrusning även då.

- Vi har så klar alltid flytvästar med oss. Man måste respektera havet för om det händer något så är det alltid havet som vinner. Man snabbt bli medvetslös av kylan i vattnet och då spelar simkunskaperna ingen roll, säger Kossila.

Diskussion om artikeln