Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cocks till Champions League för andra året i följd – grupperna lottas i slutet av juni

Från 2019
Nico Rönnberg.
Bildtext Nico Rönnberg fortsätter i Cocks kommande säsong.
Bild: Handbollförbundet.

Det europeiska handbollsförbundet bekräftade på fredagen att Cocks får spela i Champions League även säsongen 2019-2020. Turneringen spelas för sista gången i sin nuvarande form innan det blir dags för en stor reform inom den europeiska klubblagshandbollen.

I fjol debuterade Cocks som första finländska klubb i turneringen och vann två av sina tio matcher. Den gången slutade laget på femte plats i gupp-D som bestod av sex lag.

Kommande säsong är Cocks ett av de 28 lagen som spelar i Champions League. 35 lag sökte plats i ligan och EHF delade ut 28 platser på basis av marknadsinriktade orsaker.

De 16 bäst rankade lagen spelar i grupp-A och grupp-B medan tolv sämre rankade lag kommer att lottas in i grupp-C och grupp-D. Cocks kommer precis som i fjol att lottas in i grupp-C eller grupp-D.

Från grupp-A och grupp-B avancerar tolv lag till slutspelet i Champions League medan endast fyra slutspelsplatser är tillgängliga i de lägre rankade grupperna.

Lagen i herrarnas Champions League 2019-2020

Grupperna lottas i Wien torsdagen den 27 juni klockan 19 finsk tid.

Den europeiska handbollsreformen

I december 2018 bestämde sig EHF för att förändra klubblagshandbollen i Europa. Från och med säsongen 2020-2021 kommer EHF att ha tre olika ligor för damer och herrar: Champions League, europeiska handbollsligan och EHF Cup.

Champions League kommer att spelas av 16 lag som är indelade i två grupper. De tolv bästa avancerar till slutspel och de fyra sämsta degraderas till den europeiska handbollsligan.

Gruppspelet i den europeiska handbollsligan kommer att bestå av 24 lag på herrsidan – tolv lag kommer in via ett kval och tolv lag är direktkvalificerade för gruppspel. På damsidan kommer 16 lag att ta sig till gruppspel via kval.

Både Champions League och den europeiska handbollsligan kommer att avslutas med Final 4-turneringar.

Den lägsta nivån, det vill säga det nya EHF Cup, kommer att avgöras i cup-format utan gruppspel.

Diskussion om artikeln