Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skadefrågetecken kring Norge, som måste stoppa glödhet Sam Kerr: "Varit den bästa spelaren i världen de senaste åren"

Från 2019
Uppdaterad 22.06.2019 20:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll, åttondelsfinal NOR - AUS (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Norge och Australien tar sikte på en kvartsfinalplats då lagen drabbar samman i ett hett Nice på lördagskvällen. Sam Kerr är Australiens livsfarliga offensiva spjutspets som Norge måste hålla koll på, samtidigt som laget väntar in i det sista på besked om Caroline Hansens dagsform.

Åttondelsfinal, Stade de Nice
Norge - Australien, kl. 22.00

Referat av Antti Koivukangas med expertkommentator Heidi Lindström

En sammandrabbning som ställer två grupptvåor mot varandra i Nice. Norge skrapade ihop sex poäng och blev tvåa bakom värdnationen Frankrike. Australien lyckades i sin grupp landa på sex poäng, men med en svagare målskillnad blev man tvåa bakom Italien.

Bägge lagen kommer till åttondelsfinal med en seger i bagaget. Norge slog Sydkorea tack vare två straffmål medan Australien besegrade Jamaica tack vare Sam Kerr.

Den sannolika kvartsfinalmotståndaren som lagen spelar om att få ställas mot är England, så en semifinalplats är en distinkt möjlighet som säkerligen driver lagen framåt.

Lagen har mötts i VM-sammanhang två gånger tidigare, men ställs nu för första gången mot varandra i en slutspelsmatch. Det senaste mötet mellan lagen ägde rum i Algarve Cup 2018 och det målkalaset vann Australien slutligen med siffrorna 4-3.

Bägge lagen har god offensiv kapacitet, men även en tendens att släppa in en boll eller två, så en vadslående människa gör gott i att beakta alternativet "both teams to score".

Kerr mot Hansen och Reiten

Spelmässigt är upplägget enkelt. För Norge gäller det att se upp med målskytten Sam Kerr. Visst har Australien flera spelare som kan hota offensivt, men eliminerar du Kerr har du halva jobbet gjort.

– I mitt tycke har hon varit den bästa spelaren i världen de senaste åren, om man ser till hennes prestationer, säger Caroline Graham Hansen till norska Aftenposten.

För Australiens del gäller det att bevaka bägge flankerna då dels Guro Reiten, men även Hansen är ständiga orosmoln med sina offensiva räder in i straffområdet från varsin kant.

Det stora frågetecknet för Norge är huruvida Hansen är återställd från skadan i matchen mot Sydkorea, men även en 90-procentig Hansen tvingar Australien att vara på tårna. De senaste signalerna indikerar att Hansen är spelklar.

Vad de säger?

Den norske tränaren Martin Sjögren om arbetet med att klistra ihop sin stjärnytter.

– Jag vill gärna att Caroline spelar imorgon. Allting har gått i rätt riktning. Det medicinska teamet har gjort ett jättejobb med att få henne speklar, säger Sjögren till NRK.

Australiens Tamika Yallop har sett väderprognoserna och känner till klimatet i Norge. Det lär skall bli hett i Nice.

– Som australiensare och med tanke på vilka temperaturer vi brottas med hemma tror jag att vi nog har lite mer erfarenhet av hettan, säger Yallop till Fifa.

Håll koll på

Ingrid Engen – en elegant balanserande mittfältare med bra arbetskapacitet och stark fysik. Svårt att tro att hon bara är 21 år gammal då hon uppträder som en garvad mästerskapslirare.

Lisa de Vanna – alla tiders bästa landslagsmålskytt trivs i de stora matcherna. Hennes erfarenhet från tre tidigare VM-slutspel och två OS-turneringar blir en värdefull tillgång i åttondelsfinalen mot Norge.

Referentens tips

Den här matchen kommer att bjuda på mål. Magkänslan lovar 1–1 efter full tid, 2–2 efter 120 minuter och ett straffdrama där Norge drar det längre strået och går vidare.

Diskussion om artikeln