Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tränaren Vuorinen om VPS segertorka: ”Man ska ta pressen”

Från 2019
Uppdaterad 24.06.2019 10:34.
Fotbollstränare i svarta fotbollskläder på plan.
Bildtext Petri Vuorinen är hoppfull trots den svaga inledningen.
Bild: Yle / Jakob Lillas

För VPS har inledningen av säsongen i fotbollsligan varit trög, minst sagt. Efter elva matcher är saldot noll segrar och sex poäng, vilket placerar laget näst sist i tabellen.

Tränaren Petri Vuorinen berättar att det har varit tufft för laget.

– Man tränar hela året, så det är klart att det är tungt när man inte vinner. Det är en resultatidrott och man behöver vinster för att få självförtroende.

Enligt Vuorinen är det en kombination av flera olika faktorer som gör att det inte riktigt vill lossna för laget. Han menar att det handlar om spelet, truppen och strategin inför matcherna.

Vuorinen berättar att han också har varit med när läget är det omvända och laget vinner match efter match. Under en sådan period har spelarna en tro på att laget kan vinna, även om man inte alltid spelar bra. Kommer det däremot inga segrar så inverkar också det mentalt.

– Det blir som en snöbollseffekt när man förlorar, säger Vuorinen. Man måste bara vända på det och fortsätta jobba.

VPS har hittills spelat sex oavgjorda matcher, och samtliga fem förluster har varit med uddamålet. Ännu verkar man inte ha hittat receptet för att vända jämna matcher till vinst.

– Vi har ändrat om lite i vårt spel, berättar Vuorinen. Tåget går nu och det går snabbt framåt, matcherna börjar ta slut.

Positiv press

Också för Vuorinen personligen känns det mycket tungt när det går sämre för laget.

– Jag vill gå framåt hela tiden och bli bäst på det jag gör. Om jag inte ser resultat på planen och spelet inte är tillräckligt bra så blir jag besviken på det jag har gjort. Visst kan jag vara besviken på spelarna, men jag tittar mig nog i spegeln ganska mycket.

Han vidhåller att det inte är första gången laget befinner sig i ett jobbigt läge under hans tid som tränare.

– Fem år har vi kämpat om att hållas kvar. Jag vet vad det innebär att vara i det här läget.

Med en tredjedel av säsongen avverkad är det nästan oundvikligt att laget känner press på att det måste börja komma vinster. Press är dock inte något som Vuorinen vill undvika. Tvärtom välkomnar han den med öppna armar.

– Pressen är alltid där. Man ska ta pressen, för den gör att man vill jobba hårdare för en vinst.

Steven Morrissey
Bildtext Steven Morrissey är VPS bästa målskytt så här långt.
Bild: Samppa Toivonen/All Over Press

Under Vuorinens tid vid rodret har VPS haft rykte om sig att vara ett lag med stort bollinnehav och rörligt passningsspel. Nu har man småningom börjat tumma lite på de här principerna. Under den här säsongen har man gjort flera spelmässiga förändringar.

– Vi har inte alls hållit i bollen lika mycket jämfört med tidigare säsonger. Vi har spelat mycket mera direkt och inte haft lika långa anfall som tidigare.

Enligt Vuorinen spelar laget mera energiskt och pressar motståndarna högre upp på plan. Han menar ändå att det är viktigt att man inte börjar stressa iväg, trots den långa segerlösa sviten.

– Nu är det ett sådant läge att folk pratar om det och det skrivs om det och det blir kanske lite tryck. Vi sätter ingen energi på det, utan pratar om vad vi ska ändra och vad vi kan göra bättre.

”Vi tror på det vi har”

Det återstår 11 matcher av grundserien. I nuläget har VPS åtta poäng upp till RoPS på tionde plats i tabellen.

– Vi måste bara gå match för match och se till att vi har rätt inställning och ger allt vad vi kan.

VPS spelschema i juni är minst sagt tufft. Efter måndagens förlust mot tabellfyran KuPS väntar en bortamatch mot serieledaren Inter följt av en match mot trean Ilves hemma på Elisa Stadion.

– Vi tror på det vi har, säger Vuorinen. Som vi ser det kan vi ta alla våra motståndare. Serien är så jämn i år.

Enligt Vuorinen är det viktigt att man inte funderar för mycket. Istället för att fokusera på motståndaren ska spelarna koncentrera sig på att göra en sak och göra den bra.

– Det ska vara kristallklart när du går ut på plan vad du ska göra.

För att VPS ska börja vinna matcher krävs enligt Vuorinen att man gör färre missar i försvaret, särskilt efter fasta situationer när spelarna befinner sig utanför sina normala positioner. Spelsituationer efter inkast, hörnor och frisparkar har kostat VPS många mål bakåt i år.

Vuorinen poängterar också att det inte blir många målchanser under en match, varken för VPS eller för motståndarna.

– Vi måste sätta lägena. Det är bara kalla fakta.

Publikens stöd viktigt

Efter de senaste förlusterna på hemmaplan har fansen stannat kvar efter matchen och tackat spelarna för deras insats. Det är enligt Vuorinen något som inte har hört till vanligheterna efter förlustmatcher.

– Jag tror att en tuff situation kan binda oss samman. Det kände jag förra matchen. Människor har förstått att vi kämpar om en ligaplats här i stan.

Han menar att publiken och spelarna är beroende av varandra, inte minst när det står en ligaplats på spel.

Som tränare ser jag bara möjligheterna.

– Spelarna gör sitt och tänder publiken och publiken ger allt stöd de kan åt killarna. Då blir det bra. Man hjälper inte genom att inte komma på matcher eller genom att gnälla på läktaren.

Hälften återstår ännu av säsongen, och Vuorinen är hoppfull om att laget kan göra en bra säsong trots den svaga inledningen.

– Allt är möjligt. Som tränare ser jag bara möjligheterna.

Vuorinen betonar vikten av att man inte tänker för långt, utan fokuserar på att vara laddad och förberedd för nästa match.

– Jag har varit med och lyckats tidigare med laget. Det är så jag ser det. Vi ska göra det igen.

Artikeln är uppdaterad den 23.6 kl 12.42 med korrekt antal matcher som återstår av grundserien.