Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I bybutiker ska man smida så länge järnet är varmt – glass, öl och korv är midsommarens populäraste varor

Från 2019
Michael Sivaro, köpman vid Lappböle bybutik
Bildtext Michael Sivaro höll bybutiken öppen på midsommardagen.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Sommarsäsongen är extra viktig för bybutikerna, som har fått kämpa hårt för att överleva i konkurrensen med de större mataffärerna. Vissa bybutiker har till och med valt att ha öppet under midsommaren.

I Kyrkslätt har köpman Michael Sivaro valt att hålla öppet genom midsommaren för att det är högsäsong. För midsommaröppet har han beställt in extra kalla drycker och grillmat, för det går åt i sommarvärmen.

– Det är högsäsong för oss. Om vi inte håller öppet på sommaren så klarar vi inte vintern, ska vi säga så, konstaterar Sivaro.

För övrigt satsar han också på längre öppettider under sommaren. Och kunderna verkar nöjda med att det är öppet på midsommaren.

– Jag tycker det är ganska bekvämt, jag kan stanna här i närheten och behöver inte köra några längre vägar, säger Michael Hill som köpte lite knackkorv och några öl till.

Men att det skulle finnas en butik i varje by är ingen självklarhet. Det finns omkring 220 bybutiker i Finland och de minskar med ungefär 30 per år.

Victoria och Lasse Forsström
Bildtext Lasse Forsström handlade glass på midsommardagen.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Lappböles bybutik återöppnade också för två år sedan, och Lasse Forsström som var med sin familj och köpte glass hoppas att butiken hålls öppen en längre tid.

– Nu längtade vi efter bybutiken när vi var något år utan bybutik. Nog försöker vi kämpa och komma ihåg att använda den. Hoppas vi kan ha en bybutik i framtiden också, säger Forsström.

I våras gick staten också in för att stöda bybutiker. Tanken är att de ska erbjuda andra tjänster i samband med butiken för att få stödet.

Till exempel posttjänster, apotek, bränsleförsäljning eller en möjlighet att ta ut kontanter gör det möjligt för bybutiker att få stöd på maximalt 22 500 euro.

Michael Sivaro anser att stödet skulle vara till stor nytta, ifall han fick det.

– Nog skulle det vara viktigt. Då skulle vi kunna ge någon jobb, för just nu är jag själv här ganska mycket, säger Sivaro.

Diskussion om artikeln