Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny 90-metersbåge av esten Kirt, Helander snubblande nära 87 meter – pangresultat av spjutkastarna i Kuortane: ”Ska nog flyga ännu längre i sommar”

Från 2019
Uppdaterad 22.06.2019 19:14.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ett nytt världsledande resultat av Magnus Kirt. Ett nytt årsbästa av Oliver Helander. Spjutkastarna var på hugget då de traditionella midsommarspelen stod på programmet i Kuortane på lördagen.

Inget snack om saken. Magnus Kirt är i grym form.

Den estniska spjutstjärnan flög över linjen med sitt första kast och det första godkända resultatet visade sig bli kvällens bästa: 90,61.

Resultatet är nytt årsbästa för esten och också världsledande. För Kirts del är det desstom den andra 90-metersbågen inom loppet av några dagar, då han tidigare i veckan spräckte gränsen i Tjeckien.

– Vilken vecka. Förhållandena var fantastiska i dag. Jag hade turen på min sida då jag fick till ett så bra resultat. Tekniskt sett känns allt bra, men jag måste ännu bli mer stabil. Oliver kastade också bra, säger Kirt i tv-intervjun efteråt.

magnus kirt kastar spjut
Bildtext Magnus Kirt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Oliver Helander visade faktiskt att han också håller streck. Inför tävlingarna menade Helander att han skulle göra sitt yttersta för att ta tillbaka det inhemska årsbästat av Antti Ruuskanen – och det var precis det han gjorde med sitt tredje kast.

Kastet mätte hela 86,93 och resultatet räckte till för en andraplats i tävlingen. Helander stod över sina tre sista kast.

– Nå, nog var det ju ett bra kast. Speciellt med tanke på att det var en lite sämre dag för mig i dag. Jag kände mig inte alls lika vass som i Åbo. Det betyder att spjutet ska flyga ännu längre i sommar, säger Helander och berättar att han fick känningar i sidan efter jättekastet och därför stod över resten av tävlingen bara för säkerhets skull.

Toni Kuusela, som överskred VM-gränsen i Åbo tidigare i juni, fick nöja sig med 79,28 och en åttondeplats i tävlingen. Det gick inte hemskt mycket bättre för tysken Thomas Röhler, vars längsta kast mätte blygsamma 80,24.

Tredjeplatsen gick till landsmannen Andreas Hofmann, som endast fick till en båge på 82,82 i Kuortane.

– Vi har fått se två fantastiska kast, men de övriga stjärnorna har varit en besvikelse, summerade referent Niclas Henrichson.

Korte snabbast av häckdamerna, Hurske under 13 sekunder i för hård medvind igen

En annan höjdpunkt på lördagen var damernas korta häck, där den inhemska toppnivån har visat sig vara oerhört bra i sommar.

Det första loppet visade redan att man ska förvänta sej pangtider i Kuortane. Nooralotta Neziri klockade in 12,91, Annimari Korte 12,97 och Reetta Hurske 12,99 – men i 2,4 m/s i ryggen, vilket innebar att tiderna inte var statistikdugliga.

Vinden tilltog ytterligare under eftermiddagens lopp och då det andra heatet körde igång blåste det hela 4 m/s medvind.

HIFK:s Korte var då plötsligt i en klass för sig av de finländska löparna, då hon klockade in 12,83 och slutade tvåa bakom endast den klara segraren Karolina Koleczek från Polen.

Programmet är inte längre tillgängligt

Neziri klockade in 12,98 och Reetta Hurske 13,01 i det andra heatet.

– Reetta skulle nog garanterat ha kommit under VM-gränsen även om det inte varit så hård medvind i dag, säger Nooralotta Neziri efteråt.

– Själv kände jag mig ganska trött i kroppen efter tävlingen i Jyväskylä tidigare i veckan. Lite tråkigt att bli utan ett pangresultat, men man får vara nöjd med att komma under 13 sekunder två gånger samma dag. Målet är fortfarande ett nytt PB, fortsätter hon.

Lätt seger för Kuivisto, Junnila avbröt höjdtävlingen efter skadekänningar

Sara Kuivisto var väntat nog på hugget på damernas 1500 meter, där hon tog segern med det nya årsbästat 4.17,05. IK Falkens Nathalie Blomqvist korsade mållinjen som trea, dryga åtta sekunder efter Borgå Akilles-löparen.

Damernas höjdtävling blev däremot något av ett magplask ur de finländska hopparnas perspektiv. Ella Junnila, som haft problem efter sin rekordkväll i Åbo, fick igen nöja sig med blygsamma 175. Hangö IK:s Linda Sandblom stannade på samma höjd.

För Junnilas del var det känningar i baklåret som fick henne att stå över sitt sista försök på 180.

– Jag ville inte riskera något. Det blev lite väl mycket väntande där mellan varven, så musklerna hann bli kalla. Tekniken går framåt hela tiden, intygar hon.

Ella Junnila.
Bildtext Ella Junnila.
Bild: Tomi Hänninen

Segern gick emellertid till kroatiskan Ana Simic, som klarade 190 med sitt tredje och sista försök. Simic rev sedan sitt första på 193 och sparade sina två sista försök till 196, men lyckades inte heller på den höjden.

I damernas stavhopp var Wilma Murto bästa finländska med resultatet 426. Esbo IF:s Saga Andersson klarade också höjden, ett nytt årsbästa, men rev en gång mer än Murto på de tidigare höjderna.

Brittiskan Holly Bradshaw knep där segern (446) närmast före landsmaninnan Sophie Cook (436).

Samtliga resultat från Kuortanespelen hittas här!

Diskussion om artikeln