Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Les Bleues" kan plötsligt bli "Les Misérables" i Le Havre – lyckas Marta och Brasilien förstöra hemmafesten innan den ens kommer igång?

Från 2019
Uppdaterad 23.06.2019 15:13.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll. Åttondelsfinal FRA - BRA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett välorganiserat Frankrike med tunga förväntningar vilande på sina axlar går in i slutspelsfasen i hemma-VM med allt att förlora. Kvalitetsmässigt är man steget före kvällens åttondelsfinalmotståndare Brasilien, men dukningen i Le Havre känns onekligen både oviss och fascinerande.

Åttondelsfinal, Le Havre

Frankrike – Brasilien, kl. 22.00 i Yle TV2 och på Yle Arenan
Refereras på svenska av Antti Koivukangas med expertkommentator Heidi Lindström.

Ett landslag som har allt att vinna mot ett landslag som har allt att förlora.

Så kunde man enkelt sammanfatta åttondelsfinalen i Le Havre mellan Frankrike och Brasilien.

I den franska grundstrategin för hemma-VM fanns "gruppseger" onekligen med i planerna och ett åttondelsfinalmöte just den här söndagen i Normandie har varit på tapeten länge.

Att det skulle vara just Brasilien som står för motståndet är säkerligen ett scenario som togs emot med skräckblandad förtjusning i det franska lägret.

"Les Bleues" har gått från klarhet till klarhet i sina förberedelser och vidare även i gruppspelet. Laget har nu vunnit 13 av sina senaste 14 landskamper, bland dessa också en 3–1-seger mot Brasilien.

Frankrike slog Brasilien i en träningsmatch i november 2018 med 3–1.
Bildtext Frankrike besegrade Brasilien med 3–1 i Nice i november.
Bild: imago/Buzzi/ All Over Press

Den totala succén inför VM på hemmaplan har hela tiden byggt på att Frankrike skall vara ett av lagen som medverkar under slutspurten i Lyon, men Brasilien har kapacitet att förstöra hemmafesten.

Bredd mot spets

Frankrikes trupp håller oerhört hög nivå och mest imponerande i lagbygget är bredden. Corinne Diacre kan möblera om på flera spelplatser utan att tappa nämnvärt med mark i ren och skär kvalitetet.

Visserligen ligger styrkan hos Frankrike i tryggheten i den defensiva triangeln som målvakten Bouhaddi tillsammans med mittbackarna bildar, men på övriga positioner finns alternativ.

Matchen mot Nigeria visade att målskyttet skapar en del orosmoment för Frankrike, som inte bara kan luta sig på fasta situationer och Wendie Renard.

Frankrike behöver en rejäl nivåhöjning spelmässigt, en solid demonstration av klass helt enkelt, för att bekräfta sin status som en av tre klara guldfavoriter tillsammans med Tyskland och USA.

Resan genom gruppspelet var relativt enkel, nu måste Frankrike höja sig av två orsaker: dels för det som står på spel rent prestigemässigt, men också för att Brasilien är ett mycket bättre landslag än den rådande dagsformen låter påskina.

Även om upptakten till turneringen kantades av nederlag har Brasilien tillräckligt med individuell skicklighet i truppen för att göra livet surt för värdinnorna.

Cristiane, Marta och Formiga må vara på slutrakan av sina fantastiska karriärer, men det är också ett faktum som talar för Brasilien.

Marta är alla tiders VM-målskytt alla kategorier och en ikon vars insatser fotbollsvärlden ännu har möljligheten att njuta av.

Brasiliens defensiva disciplin är det stora frågetecknet och när Frankrike anfaller på bred front på kanterna kommer sårbarheten speciellt tydligt fram.

Vad de säger?

– Brasilien har en fin fotbollskultur, de finns i deras gener. Frankrike mot Brasilien, det klingar på ett fint sätt. Vi måste se till att få det att klinga fint på planen imorgon.

Franska lagkaptenen Amandine Henry inför stormötet i Le Havre.

Amandine Henry är kapten för Frankrike.
Bildtext Amandine Henry är lagkapten för Frankrike.
Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press

– Han är nu i en ålder att han förstår vad som händer och varför jag fortsatte jaga min dröm. Att han fått se sin mamma bygga sin karriär är en stor ära för mig.

Ytterbacken Tamires överlägset största fan på läktaren är den nioåriga sonen Bernardo.

Referentens tips

Romantikern i mig vill se Marta avgöra den här matchen, helst i förlängning.

Däremot tror jag att det faktum att Frankrike är så väl samspelta, så väl organiserade och helt enkelt så bra kommer att väga tungt.

Frankrike går loss i en frenetisk andra halvlek och vinner slutligen med 4–1 och får börja reflektera över hur man skall tackla USA.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll. Åttondelsfinal FRA - BRA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln