Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spännande omval i Istanbul - borgmästarvalet kan bli ett stort nederlag för president Erdoğan

Från 2019
Uppdaterad 23.06.2019 13:03.
Anhängare till oppositionskandidaten İmamoğlu under hans sista valmöte i Istanbul på lördagen.
Bildtext Anhängare till oppositionskandidaten İmamoğlu under hans sista valmöte i Istanbul på lördagen.
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Över tio miljoner röstberättigade Istanbulbor återvänder idag till valurnorna efter att valkommissionen underkände oppositionens seger i lokalvalet i mars. Borgmästarvalet ses som ett test för Turkiets demokrati och Erdoğans popularitet.

I borgmästarvalet den 31 mars besegrade oppositionskandidaten Ekrem İmamoğlu regeringspartiet AKP:s Binali Yıldırım med bara cirka 13 000 röster. AKP och dess islamistiska företrädare har styrt Istanbul i 25 år.

I maj ogiltigförklarades valet av Högsta valkommissionen, som kontrolleras av presidenten. Enligt valkommissionen hade det förekommit fusk och "allvarlig korruption" och nyval utlystes till den 23 juni.

Oppositionen såg beslutet som politiskt motiverat och talade om valstöld, kupp och diktatur.

Dagens Nyheters Nathan Shachar skriver att valdatumet valdes medvetet så att det skulle missgynna oppositionskandidaten İmamoğlu och hans sekulära parti Republikanska folkpartiet (CHP). I regel är Istanbuls medelklass nämligen på semester den 23 juni.

Men nu verkar det som om väljare har satt en ära i att stanna i Istanbul.

Väljare och valfunktionärer i en av Istanbuls vallokaler på söndag morgon.
Bildtext Väljare och valfunktionärer i en av Istanbuls vallokaler på söndag morgon.
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Turkiets största stad Istanbul har 10,5 miljoner registrerade väljare. Vallokalerna öppnade klockan 8:00 och stänger redan 17:00. Resultat väntas under kvällen.

Yıldırım väcker entusiasm

President Recep Tayyip Erdoğan inledde sin politiska kometkarriär i Istanbul och var själv borgmästare där under 1990-talet. Han har ofta sagt att "den som vinner Istanbul vinner Turkiet".

Opinionsmätningar har nu pekat på en seger för oppositonskandidaten İmamoğlu också i dagens omval, trots att regeringen gjort allt för att främja Yıldırıms kampanj.

Yles korrespondent Ayla Albayrak i Istanbul rapporterar om den entusiasm som İmamoğlu tycks väcka hos många Istanbulbor.

I lokalvalet 2014 segrade İmamoğlu oväntat i stadsdelen Beylikdüzü över AKP. Han har fungerat som borgmästare för stadsdelen och ska ha varit omtyckt. Han satsade på grönområden och trivsel i stadsdelen.

Ekrem Imamoglu fotograferades på en färja över Bosporen efter hans sista valmöte i Istanbul på lördagen.
Bildtext Ekrem Imamoglu fotograferades på en färja över Bosporen efter hans sista valmöte i Istanbul på lördagen.
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Han grundade tidigt så kallade "solidaritetshus" där det erbjöds gratis hjälp till fattiga. Bland annat juridisk hjälp och hälsovårdsrådgivning. Besökarna behövde inte visa någon solidaritet för İmamoğlus CHP-parti för att få hjälp.

Oppositionens kandidat Ekrem Imamoğlu röstar i Istanbul - Spela upp på Arenan

Kvinnor har fått framträdande positioner i hans valrörelse och politiska projekt.

İmamoğlus framtoning har varit vänlig och optimistisk. Men många av de Istanbulbor som intervjuas av Ayla Albayrak tänker rösta på honom främst för att de längtar efter förändring.

De är trötta på Turkiets tilltagande ekonomiska problem, på Erdoğans maktposition, hans nepotism och korruptionen i kretsen kring honom.

Binali Yıldırım hälsade på sina anhängare vid sitt sista valmöte i Istanbul på lördagen, med ett stort foto på Erdogan i bakgrunden.
Bildtext Binali Yıldırım hälsade på sina anhängare vid sitt sista valmöte i Istanbul på lördagen, med ett stort foto på Erdogan i bakgrunden.
Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

İmamoğlus rival, regimens kandidat Binali Yıldırım var med och grundade regeringspartiet AKP. Han var premiärminister i Turkiet från 2016 till 2018 tills premiärministerposten avskaffades och landet blev en så kallad presidentstyrd demokrati.

Binali Yildirim talar vid sitt sista valmöte i Istanbul på lördagen.
Bildtext Binali Erdoğan talade vid sitt sista valmöte i Istanbul på lördagen.
Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Också hans valmöten har samlat stora skaror. AKP och president Erdoğan har fortfarande många hängivna anhängare. Exempelvis statsanställda kan ibland pressas till att delta i AKP:s valtillställningar.

Erdoğan och AKP i knivig sits

En andra förlust för AKP i borgmästarvalet i Istanbul skulle vara ett pinsamt nederlag för partiet och för Erdoğan. Många bedömare menar att det skulle försvaga Erdoğans maktposition och tolkas som början på AKP:s definitiva nedgång.

Om Erdoğas kandidat Yıldırım utropas som segrare i valet, finns det risk för oroligheter. Oppositionen kommer med största sannolikhet att misstänka valfusk.

Ifall oppositionskandidaten İmamoğlu segrar och tillåts segra, så kan det medföra konkreta risker för AKP enligt bedömare som intervjuats av nyhetsbyrån Reuters.

Anhängare till Ekrem Imamoglu i masker som föreställer honom under lördagens valmöte.
Bildtext Anhängare till Ekrem Imamoglu i masker som föreställer honom under lördagens valmöte.
Bild: Ekrem Imamoglu

AKP misstänks för att ha slösat bort miljarder under åren i ledningen för Istanbul. De många, stora byggprojekten har inte genomförts utan korruption och skumma affärer. Det finns risk för att oegentligheter av det här slaget kommer i dagen om ledningen byts ut.

En seger för İmamoğlu kunde till och med leda till nyval, ommöbleringar i regeringen och justeringar av utrikespolitiken. Regeringens politik under senare tid har kritiserats för att den provocerat USA och att den skrämmer bort västliga investerare.

Källor: Reuters, AFP, BBC, DN, Yle

Diskussion om artikeln