Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Två olyckor med dödlig utgång i Egentliga Finland - mycket brådskande helg för myndigheterna

Från 2019
Brandbils logo
Bild: Yle/Carmela Johansson

Det har redan hunnit bli över hundra utryckningar för räddningsverket under midsommaren. Jourhavande chef vid räddningsverket, Kari Alanko, säger att årets midsommarhelg varit väldigt brådskande jämfört med tidigare år.

- Vi ska komma ihåg att vädret var bättre än på många år, och det har varit mycket folk i farten. Fredagen gick rätt så lugnt till, men mellan fredag natt och lördag morgon gjorde vi över 60 utryckningar. Under gårdagen blev det säkert lika många till, säger han.

En äldre man drunknade under en simtur i Pöytis redan under fredagskvällen.

På lördagseftermiddagen dog en 28-årig man i Rimito efter att han krockat med en personbil. Det uppger Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Mannen på motorcykeln höll överhastighet och körde in i sidan på en bil som höll på att svänga. Mannen dog på olycksplatsen.

En polisbils blåljus lyser i natten med gatulyktor och billjus i bakgrunden.
Bild: Mostphotos/Jaromir Chalabala

- Alla olyckor där någon dör är alltid lika beklagliga, vi skulle helst se att det var noll, säger Kari Alanko.

Räddningsverket var också ute med andra myndigheter och hjälpte till med det omfattande oljeläckaget 50 kilometer från Utö.

Alanko förargar sig över brott mot det rådande eldningsförbudet. Över ett tiotal midsommarbrasor och markbränder har lett till utryckningar.

Pistolhot och grov fortkörning

Den allvarligaste incidenten för polisen i Salo var då en 40-årig man hotade en bilförsäljare i Halikko och avfyrade sitt vapen i bilbutiken. Det hela handlade om ett ouppklarat bilköp.

Flera polispatruller kallades till platsen. Den hotfulle mannen följde polisens instruktioner och när man fick situationen under kontroll kunde man konstatera att vapnet var en ofarlig startpistol.

- Det har varit ganska brådskande hela veckoslutet, alla patruller har i princip åkt från en plats till nästa hela tiden, säger överkriminalkonstapel Jukka Kyynäräinen.

Poliisi valvoo liikennettä.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Flera personer har försatts i körförbud på grund av fortkörning. Under polisens hastighetsövervakning i Salo uppmätte man ett fordon som höll en hastighet på 134 kilometer i timmen på en väg som hade en hastighetsbegränsning på 80 kilometer i timmen.

Den 18-åriga kvinnliga chauffören misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och försattes i tillfälligt körförbud.

I hela Finland har åtminstone sju personer dött under midsommarhelgen.

Diskussion om artikeln