Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kärleksfest i Helsingfors – prideveckan inleds

Från 2019
Helsingfors pride år 2014 samlade ett stort antal personer på Senatstorget.
Bildtext Det är dags för pride igen! Så här såg det ut vid Domkyrkan i Helsingfors år 2014.
Bild: Yle / Hanna Othman

I dag, måndag, inleds prideveckan i Helsingfors. I år vill man med temat, rörelse, lyfta fram information om minoritetsgruppernas historia. Fester, föreläsningar, utställningar och workshoppar utlovas under veckan. På lördag utmynnar veckan i en parad. I fjol deltog 100 000 i paraden.

Pridefirandet är en av hbtq-samhällets viktigaste manifestationer. Hbtq är en sammanfattande benämning på homosexuella, bi­sexuella, trans­personer och queer-personer. Även förlängningar av begreppet finns, såsom hbtqia som också omfattar intersexpersoner och asexuella.

Temat för årets pride i Helsingfors är movement/liike. Föreningen Helsinki Pride har inte angett något officiellt svenskt tema, men det kan översättas till rörelse.

– Det är dags att vidarekoppla orden till handlingar. Många saker har blivit bättre, men det finns ännu arbete att göra och ändring behövs, skriver föreningen på sin webbplats.

– Pride är inte bara en fest. Det handlar också om omtänksamt och modigt agerande.

Talkoarbete möjliggör

Under veckan ordnas ett digert program. 120 evenemang ordnas på totalt 50 ställen. Det är fråga om allt från föreläsningar och diskussionstillfällen till utställningar och fester.

Prideveckan möjliggörs med hjälp av talkoarbete. En frivillig grupp på 20 personer står för evenemangen och utöver det har närmare 200 personer gjort frivilligt arbete för att möjliggöra veckan under våren och sommarens gång.

Öppningen av pride i Helsingfors sker på Nationalmuséet klockan 18.00 i kväll, måndag.

Stockmann under prideveckan i Helsingfors.
Bildtext Prideveckan gör sig synlig. Bland annat Stockmann marknadsför med regnbågsfärger.
Bild: Lehtikuva
Helsinki Pride 2018.
Bildtext Pride i Helsingfors i fjol, 2018.
Bild: Lehtikuva

På lördag är det dags för prideparad. Paraden startar från Senatstorget och fortsätter sedan mot Brunnsparken där det ordnas en parkfest. I fjol deltog 100 000 i paraden.

Firandet av pride går tillbaka till slutet av 1960-talet. Hbtq-samhället slog tillbaka mot trakasserierna för första gången i New York det året då en sammandrabbning mellan gayrörelsen och polisen tog plats.

I Finland stod människorättsorganisationen Seta för det första pridefirandet år 1975. Då ordnades ändå firandet på ett annorlunda vis. År 2000 fick evenemanget namnet Helsinki Pride/Helsingfors Pride.

Pride firas under hela juni runtom i världen.