Livräddningsutbildare: Oroväckande att populär Vasastrand är utan övervakning i sommar
Att Vasas populäraste badstrand Sandö är utan övervakning i sommar är oroväckande, säger man vid Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund. Vasa stad vidhåller att man gjort allt man kunnat för att hitta utbildade badvakter.
I början av juni meddelade Vasa stad att Sandö inte har badvakter i sommar. Orsaken är att man inte fick en enda behörig sökande, inte ens fast man förlängde ansökningstiden.
- Det är jättesynd men vi har gjort allt vi kunnat, säger chefen för idrottsverksamheten vid Vasa stad, Mika Lehtonen.
Inga kurser i Österbotten
Vid Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund tycker man att det är oroväckande att Vasa stad inte hittat en enda behörig badvakt till Sandö.
Ett problem kan vara att de kurser som ger behörighet att jobba som badvakt inte ordnas i Österbotten.
För att jobba som badvakt på en badstrand ska man helst ha gått Finlands simundervisnings- och livräddningsförbunds kurs i strandlivräddning. Den kursen har hittills inte ordnats i Österbotten.
- Vi ordnar i allmänhet ett par kurser i huvudstadsregionen varje år. Också i Kuopio har vi ordnat kurser. Vi ordnar dem där det finns efterfrågan, säger Niko Nieminen, kommunikationsexpert och utbildare vid simundervisnings- och livräddningsförbundet.
- Men om det finns tillräckligt stort intresse i Österbotten för att gå kursen kommer vi såklart dit och håller en kurs. Vi kan se hur läget ser ut inför nästa sommar, säger Nieminen.
Alla städer kräver inte samma behörighet
Han säger att behörighetskraven är vad de är och att kraven måste uppfyllas om man vill övervaka en badstrand.
Alla städer kräver ändå inte att badvakter som jobbar på stränder ska ha gått kursen i strandlivräddning utan nöjer sig med att de gått en kurs för badvakter.
I den kursen lär man sig också livräddning, men den är egentligen tänkt för badvakter i simhallar och har enligt Niko Nieminen inte lika höga krav.
Till exempel för Vasa stad skulle det ha räckt att badvakterna på Sandö gått kursen för badvakter.
- Sådana badvakter ser man också i arbete på badstränder och det är förstås bättre än ingenting. Men på kursen i strandlivräddning går man igenom de särdrag som badstränder har, säger Niko Nieminen.
Men inte heller kurserna för badvakter i simhall ordnas i Österbotten, vilket kan göra att det är svårt att hitta utbildade badvakter. I januari nästa år ordnas en kurs för badvakter i Seinäjoki.
Inte samma sak som att övervaka en simhall
Att jobba som livräddare på en badstrand kräver andra färdigheter än att övervaka en simhall, säger Niko Nieminen.
- Grundprinciperna för livräddning är de samma, men på kursen i strandlivräddning går vi igenom förhållandena som råder på en badstrand. Att rädda någon i öppet vatten är en annan sak än att rädda någon i en simhall.
Utgångsläget är nog att den som söker jobb själv ska ha skaffat den kompetens som krävs.
Mika Lehtonen, Vasa stad
På kursen tränar man bland annat på att dyka i öppet vatten där sikten är dålig, och på att använda de räddningsredskap som finns på en badstrand.
- Själva kursen är en liten utmaning och man måste förstås vara sportig, men med lite träning klarar man den nog, säger Niko Nieminen.
- Jobbet som livräddare på en badstrand är dessutom ett roligt sommarjobb som jag själv också haft. Lönen är strax under 2 000 euro och man får vara ute, prata med folk och rycka ut och hjälpa vid behov, säger Nieminen.
Badstränder omfattas av konsumentsäkerhetslagen
Allmänna badstränder omfattas av konsumentsäkerhetslagen.
Det är upprätthållaren av stranden – i praktiken staden eller kommunen – som ansvarar för badplatsens säkerhet.
Kommunen är skyldig att upprätta ett säkerhetsdokument om badplatsen där man identifierar risker och bedömer behovet av övervakning på stranden på basis av bland annat användarantal och strandens särdrag.
Jag är en erfaren simmare men inte vet man vad som kan hända när man är långt ute. Man kan få kramp eller vad som helst.
Rose Helsing på Sandö
I år har Säkerhets- och kemikalieverket Tukes tillsammans med Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund utvecklat ett verktyg som hjälper dem som upprätthåller allmänna badstränder att bedöma om stranden behöver övervakning.
Ifjol drunknade sju personer på allmänna badstränder i Finland.
Så här bedömer du om det behövs övervakning på badstranden
”Staden kunde betala halva kursavgiften”
Niko Nieminen anser att städerna ska måna om säkerheten på de allmänna badstränderna. En lösning för Vasa stad kunde vara att ge ekonomiskt understöd till dem som vill jobba som badvakt på Sandö men saknar behörighet.
- Staden kunde till exempel betala halva kostnaden för livräddningskursen, föreslår han.
Den kurs i strandlivräddning som Simundervisnings- och livräddningsförbundet ordnar kostar 400 euro och består av ett veckoslut i en simhall och ett veckoslut vid en badstrand.
Chefen för idrottsverksamheten vid Vasa stad, Mika Lehtonen, tycker ändå inte att det är stadens uppgift att betala en kursavgift.
- Utgångsläget är nog att den som söker jobb själv ska ha skaffat den kompetens som krävs. Det är dyra kurser och nu när Vasa stad lever i spartider har jag nog svårt att motivera sådana utgifter.
I Karleby har man övervakning på två badstränder i sommar – på Gamlahamnsvikens badstrand och Lahdenperä badstrand.
Mikael Ahlstrand, servicechef för Karleby stads fritids- och idrottstjänster, berättar att staden ordnar egen utbildning för personerna som får jobben.
- Idrottsväsendet får varje år ett par hundra sommarjobbsansökningar och bland dem väljer vi lämpliga personer som vi utbildar för jobben.
"Det borde nog finnas badvakt"
Valter Klockars och Dag Andersén som besöker Sandö tycker att badvakter nog behövs på stranden även om de själva är bra på att simma.
- Om någon behöver hjälp borde det nog finnas en badvakt, säger Klockars.
Dag Andersén instämmer.
- Det är ganska mycket småbarn här ibland, säger han.
Också kompisen Hanna Illman skulle gärna se en badvakt nära bryggan även om hon själv tycker att hon simmar bra.
Rose Helsing som besöker Sandö med barnbarnet Jessica säger att det är viktigt med säkerhet på badstranden.
- Jag tycker nog att det behöver finnas badvakter på Sandö. Det brukar vara riktigt fullt med folk här. Jag är en erfaren simmare men inte vet man vad som kan hända när man är långt ute. Man kan få kramp eller vad som helst.