Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Du är feg! - Jeremy Hunt anklagar brittiska premiärministerrivalen Boris Johnson för vägran att debattera

Från 2019
Uppdaterad 24.06.2019 11:35.
Utrikesminister Jeremy Hunt (till vänster) och hans medtävlare, den före detta utrikesministern Boris Johnson.
Bildtext Utrikesminister Jeremy Hunt (till vänster) och hans medtävlare, den före detta utrikesministern Boris Johnson.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt som tävlar med ex-utrikesminister Boris Johnson om premiärministerposten, anklagar Johnson för feghet. Hunt säger att Johnson är både respektlös och en fegis eftersom han vägrar att debattera offentligt inför valet av en ny ordförande för det styrande konservativa partiet.

- Folk behöver veta vad du tänker göra och du måste svara på de frågorna, säger Hunt om Johnsons vägran att delta i en offentlig tv-debatt i Sky tv.

- Han är en fegis. Det här är en provspelning för premiärministerposten. Om Boris vägrar att svara på frågor så kommer folk givetvis att undra: vem är det riktigt som vi får som premiärminister?

Hunt anklagade Johnson för att försöka slinka in bakvägen in i premiärministerns residens på Downing street 10.

Frågan är enkel för det Konservativa partiets medlemmar. En karaktär? Eller någon med karaktär.

Johnson har hållit låg profil sedan fredagen då polisen knackade på hans hemdörr efter grannens larm om högljutt bråk med sambon Carrie Symonds.

Polisen bekräftar att de besökte parets hem, att de hördes högljutt gräl och att Symonds bland annat bad Jonhson att lämna bostaden.

Populariteten dalar

Ledande konservativa politiker har krävt en förklaring om vad som hände, bland dem utrikeshandelsminister Liam Fox, som stöder Hunt i ordförandevalet.

- Vi måste komma bort från denna avledning och tillbaka till ordförandevalet. Det är alltid lättare att avge en förklaring och sedan diskutera politiska linjedragningar, säger Fox.

Den inflytelserika parlamentsledamoten Sir Geoffrey Clifton-Brown håller med.

-Öppenhet gäller verkligen i politik. Om du ställer upp i premiärministervalet så har nationen förväntningar att händelser av det här slaget klaras upp.

En anonym givare som har bistått det konservativa partiet med en halv miljon pund, är också kritisk eftersom Johnson skadar partiet med sitt beteende.

- Vi har gjorts till åtlöje säger han till tidningen the Guardian.

Storfavoriten Boris Johnson (till vänster) och tvåan Jeremy Hunt under tisdagens tv-debatt mellan de fem kvarvarande kandidaterna i tävlingen om att efterträda Theresa May.
Bildtext Boris Johnson som vägrar att delta i en tv-debatt med Jeremy Hunt, har hållit låg profil sedan fredagen
Bild: EPA-EFE/JEFF OVERS / BBC NEWS HANDOUT

Johnsons beteende och vägran att svara på frågor tycks ha skadat hans chanser att vinna ordförandevalet och premiärministerposten.

Det åtta procentenheters försprång som han ännu hade i början av förra veckan, har krympt och Hunt leder nu med tre procentenheter, enligt en opinionsundersökning som gavs ut under veckoslutet.

Bland andra försvarsminister Penny Mordaunt som i likhet med Johnson stöder brexit, vill nu att partikamraterna "vänder sig bort från Boris som bara skapar drama."

- Frågan är enkel för det Konservativa partiets medlemmar. En karaktär? Eller någon med karaktär.


Källor: Reuters, AFP, Guardian.

Diskussion om artikeln