Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det finns ingen dålig stund att läsa - böckerna följer femkamparen Eevi Bengs överallt

Från 2019
Eevi Bengs tränar i Tölö sporthall 2015.
Bildtext Eevi Bengs varvar pistolskyttet med läsning.
Bild: Yle

Eevi Bengs är mångfaldig nordisk och finsk guldmedaljör i modern femkamp. Men när hon inte simmar, skjuter, rider eller fäktar - ja, då läser hon böcker.

- Famo brukar ge mig svenska böcker i julklapp, vanligtvis deckare, så i år blev det Kvinnan i fönstret.

Femkamparen Eevi Bengs listar böckerna hon läst i år. Förutom spänningsromanen av Paula Hawkins, så har hon nyligen läst Aki Hintsas Voittamisen anatomia och Harry Potter på spanska.

- Jag har nog läst J.K. Rowling på svenska och engelska, men nu ville jag träna min spanska och till det fungerar Harry Potter utmärkt.

Eevi Bengs varvar fakta med fiktion och böcker på svenska och finska kan plötsligt avlösas av litteratur på engelska eller spanska. Ibland följer hon en läsarrekommendation, ibland letar hon upp en bok för att släcka kunskapstörsten och ibland kommer böckerna helt slumpmässigt till henne.

- Jag läser främst för att det är roligt och för att lära mig olika saker. Spanska med hjälp av Harry Potter är betydligt roligare än tråkiga skolböcker.

Eevi Bengs är en aktiv läsare. Böckerna följer henne på resor, träningar och tävlingar och vanligtvis är boken det sista hon lägger ifrån sig på kvällarna.

- Jag tycker om att läsa på kvällen, men de får inte vara för bra, för då är nattsömnen hotad. Också på tävlingar har jag oftast en bok med mig. En tävling i femkamp pågår en hel dag och då är det skönt att slappna av under pauserna med en bok. Somliga tar sig en tupplur, men jag föredrar en bok för att koppla bort tankarna från tävlingssituationen.

För Eevi Bengs fyller läsandet många funktioner. Böcker som kunskapskälla, böcker som distraktion och böcker som språkinlärning. Just nu ligger en spansk självhjälpsguide på nattduksbordet, en bok som förenar nytta och nöje.

- Jag köpte boken nyligen i Spanien. Den handlar om hur du når din fulla potential. Den är nog riktad till lite yngre läsare, men språket är enkelt så jag ska nog hänga med i svängarna.

Vid sidan av den spanska boken drömmer Eevi Bengs om en riktigt bra sommardeckare.

- Det blir kanske ett samtal till famo som alltid kommer med bra rekommendationer, för finns det egentligen något bättre, än att ligga på stranden med en god bok?