Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Dra inför rätta eller frige 55 000 gripna IS-medlemmar och deras anhöriga

Från 2019
Uppdaterad 24.06.2019 13:43.
Det är ansvarslös grymhet att utsätta barn för statslöshet, anser FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet
Bildtext Det är ansvarslös grymhet att utsätta barn för statslöshet, anser FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet
Bild: EPA-EFE/AHMED MARDNLI

FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet kräver att 55 000 gripna medlemmar av terrorgruppen IS och deras anhöriga bör friges eller ställas inför rätta.

Världens länder borde ta ansvar för sina medborgare som har gripits i Irak eller Syrien och deras barn får inte bli statslösa, sade Bachelet inför FN.s människorättsråd i Genève.

De 55 000 gripna kommer från närmare 50 länder. Över 11 000 av dem är anhöriga till IS-medlemmar som hålls fängslade i undermåliga förhållanden i flyktingläger al-Hol i nordöstra i Syrien, sade Bachelet.

- Samhällen skyddas av rättvisa rättegångar med ansvarsskyldighet och man kan inte acceptera att folk som inte är misstänkta för brott, hålls fängslade utan rättegång, konstaterade människorättskommissionären.

- Våra främsta mål bör vara rehabilitering, att ge skydd och att se till deras bästa intresse, sa Bachelet som noterade att det totalt finns 29 000 barn som har IS-krigare som föräldrar. 20 000 av dem är från Irak och de allra flesta är under 12 år gamla.

Alla 55 000 gripna bör antingen friges eller ställas inför rätta, krävde FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet då hon öppnade Människorättsrådet 41 session i Genéve
Bildtext Alla 55 000 gripna bör antingen friges eller ställas inför rätta, krävde FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet då hon öppnade människorättsrådets 41 session i Genéve

Bachelet får stöd av lokala, kurdiska myndigheter i Syrien som hoppas att världens länder tar emot sina egna medborgare.

- Utländska familjemedlemmar borde repatrieras, om de inte åtalas för brott enligt internationella standarder. I synnerhet barn har lidit av smärtsamma kränkningar av mänskliga rättigheter, inklusive de som har utsatts för IS hjärntvätt, sade Bachelet.

Få länder har velat ta tillbaka sina medborgare bland annat för att det kan vara svårt att väcka åtal. "IS-barnens" föräldrar väcker inte heller sympati i sina hemländer där det förs en livlig debatt om barnens framtid.

Bland andra Norge, Ryssland, USA, Frankrike och Nederländerna har tagit hem en del IS-medlemmars fruar och barn men många barn som föddes i konfliktområdet har inget medborgarskap och är därmed statslösa.

- Det är ansvarslös grymhet att utsätta barn för statslöshet, då de redan har lidit så mycket, dundrade FN:s människorättskommissionär Michelle Machelet som tidigare var Chiles första kvinnliga president.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln