Europas största frisbeegolfturnering Tyyni börjar i Sibbo
Närmare tusen deltagare intar Sibbo den här veckan då en del av Europas största frisbeegolfturnering Tyyni spelas i Nevas och Söderkulla.
En av de tävlande är Oskar Kurri. Yle Östnyland träffar Kurri vid startplatsen till det första hålet vid Sibbe Disc Golf i Söderkulla.
Kurri berättar att frisbeegolfen är en relativ nyfunnen hobby. Han introducerades till sporten via sina kompisar som försökte få med honom och spela.
- Till en början var jag inte så intresserad men de senaste åren har jag varit väldigt aktiv och hittat den här sporten.
För ett år sedan tog han hobbyn till nästa nivå och började tävla.
- Mitt turneringsspelande började förra våren. Den pågick sedan hela sommaren och långt in på hösten, nästan in till vintern.
Kurri har sedan dess tävlat i ungefär 20 till 30 tävlingar, varav en var fjolårets Tyyni. Årets turnering är en av sommarens höjdpunkter.
- Jag har planerat min sommarlovsvecka så att jag får koncentrera mig på det här.
Kurri berättar att han inte deltar för att tävla mot de andra utan fokuserar på att kasta bra på sin nivå.
- Mest ser jag framemot att ha det roligt och att se bekanta och andra frisbeegolfspelare. Det är viktigare för mig.
Tävlingar runt om i Sibbo
Tyyni är Europas största frisbeegolfturnering. I turneringen deltar närmare 1 000 tävlande från 17 olika länder. Med på turneringen är även några toppnamn inom frisbeegolfen.
- Eagle McMahon och Simon Lizotte är med och tävlar. De är båda inom topp fem i världen, berättar Terhi Kytö som är jobbar med Tyyni och som kommer att sitta i infon under hela turneringen.
Tävlingarna inleds på torsdag och pågår sedan fram till lördag. Allt som allt spelas turneringen på sex olika banor. Tre av dem finns i Kervo, Tusby och Helsingfors och resterande tre banor ligger i Sibbo.
En av banorna finns i Nevas och de två andra i Söderkulla. Tävlingen avslutas med final på Sibbe Disc Golf.
Tyyni 27-29.6
Vid Sibbe finns också tävlingscentret. Där finns infon, försäljare och deltagare som säljer olika produkter och det är även där prisutdelningen sker efter finalrundan.
Det kostar inget att komma komma och följa med tävlingarna.
- Man kan komma och följa med tävlingarna på alla banor. Du kan följa med ett hål i taget eller välja att följa med spelarna. På plats finns dessutom människor som kommer att visa var man ska gå, berättar Kytö.
Teknik viktigare än styrka
Likt andra sporter kräver frisbeegolf en hel del träning för att man ska bli bra.
- Jag tränar fem till tio timmar i veckan ända från våren långt in på hösten, säger Oskar Kurri.
Kurri berättar att det är tekniken som är det viktiga men att det dessutom behövs en del styrka. Förutom det behövs förstås olika discar.
Med sig har Kurri en väska full med färggranna sådana. I väskan har han ett tjugotal olika discar; putters, midranges och drivers. Vilken han väljer beror på hålet och vädret.
- Det beror lite på hur långt jag ska kasta, hurdan vind det är och hurdan vinkel jag ska ha på discen.
Från startpunkten till det första hålet är det cirka 100 meter och lite uppförsbacke. Kurri drar handen bakåt och tar fart med hela kroppen och kastar i väg.
- Jag är riktigt nöjd med kastet. Discen kom inte riktigt fram till korgen men eftersom att det var uppförsbacke så får jag vara väldigt nöjd med det där kastet.
Har du någon gång kastat en hole in one?
- Jag har klarat det en gång och det var här tidigare i vår. Det händer inte allt för ofta. Kanske det blir en andra gång här ännu i veckan.
