Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"En drunknande person varken sprattlar eller ropar på hjälp" - strandvakten Kevin Johansson lär dig identifiera en farosituation

Från 2019
Uppdaterad 25.06.2019 19:01.
Hur ser det ut då någon drunkar? Badvakten svarar - Spela upp på Arenan

Det varma sommarvädret lockar många semesterfirare till simstränderna för att njuta av solskenet och ta sig ett svalkande dopp.

Vid varmt väder sker det ändå fler drunkningsolyckor än under svalare somrar.

Då man har barnen med sig på stranden måste man ha klara spelregler för vad man får göra och hur långt ut i vattnet man får simma.

I vilket fall som helst kan det var klokt att se sig omkring lite extra noggrant när man rör sig nära vatten för att identifiera farliga situationer. I bästa fall kan ett vaksamt öga rädda liv.

Det är ändå inte så lätt att veta hur en människa som är i fara att drunkna ser ut. Bilden av en panikslaget sprattlande person som ropar på hjälp är i högsta grad felaktig.

En person som kämpar för att hållas på ytan är en överraskande odramatisk syn.

Därför kan många nära ögat situationer bli onoterade av ett ovant öga.

Kevin Johansson, som jobbar som strandvakt på Klobbens simstrand i Esbo, är däremot både utbildad att identifiera risker på stranden.

- Målet för oss är att det inte skulle hända något oväntat överhuvudtaget, så det viktigaste är förebyggande arbete och övervakning, säger Johansson.

- På morgonen avgränsar vi en del av simstranden för småbarn och ser till att det inte finns några vassa föremål på stranden, vi kollar att bryggan och badtrappan är säker, tar första hjälpen-väskan och livräddningsringen ut och börjar sedan övervaka stranden, fortsätter han.

Tre badvakter sitter eller står vid sin post vid en strand. Kevin Johansson är till höger.
Bildtext Även om strandvakternas jobb kan verka lugnt ligger ett enormt ansvar på deras axlar.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

De fyra vakterna som idag har skift på Klobbens simstrand har bra koll på strandgästernas säkerhet.

Det underlättar att man kan dela upp stranden mellan vakterna. Då har varje vakt mycket färre personer att hålla reda på.

Johansson tillägger att föräldrarna ändå ska hålla ett öga på barnen och att de ska meddela strandvakterna om eventuella problem.

Trots att strandvakterna blivit utbildade i att identifiera och ingripa i de värsta tänkbara situationer samt har hårda krav på kunskaper i första hjälpen, är vardagen på stranden rätt odramatisk.

Mest handlar det om att putsa småsår och hjälpa människor som känner sig svaga av solsting och vätskebrist.

De vanligaste tråkigheterna kan alltså undvikas med att dricka tillräckligt med vatten och komma ihåg solkrämen.

Diskussion om artikeln