Du kan använda kodkorten också i fortsättningen – bara du bestyrker din identitet ytterligare
EU:s nya betaltjänstdirektiv träder i kraft i september och bankerna i Finland har försökt införa olika system för verifiering som ska ta över de traditionella kodkorten för gott – men nu förlängs kortens livstid.
Det nya betaltjänstdirektivet PSD2 som träder i kraft i september har skapat problem för de finska bankerna redan i några år. Orsaken är EU:s betaltjänstdirektiv PSD2 som träder i kraft den 14 september. Direktivet definierar kraven på stark elektronisk identifiering av en person.
En fråga som väckt diskussion i bankvärlden är ifall man i fortsättningen får använda kodkort eller inte? Kodkorten är kort med engångskoder som används i samband med bankkoder då man loggar in i nätbanken.
Tolkningarna i Finland har varierat från en bankkoncern till en annan.
Enligt Yle bedömde Nordea, Danske Bank och S-banken i mars att det nya direktivet inte kommer tillåta användningen av kodkort, medan Sparbanken ansåg att det handlade om en tolkningsfråga.
Handelsbanken berättade i mars att de väntar på ett uttalande av Finansinspektionen.
Ett populärt alternativ bland kunderna är att använda sig av en kodapp, istället för kortet.
Kräver en bättre verifiering
Så hur blir det med kodkorten? Problemet med kortet är att vem som helst kan kopiera det och därmed uppfyller det inte kraven för betaltjänstdirektivet.
Enligt Finansinspektionen kommer man att kunna fortsätta använda kodkorten då man utför bankärenden, så länge de kombineras med så kallade förstärkningselement.
Förstärkningselementet kommer sannolikt att vara textmeddelanden.
Den som vill fortsätta använda kodkortet kommer förmodligen att logga in i banken i vanlig ordning med kortet och sedan vänta på ett textmeddelande för att bekräfta sin identitet.
Artikeln har uppdaterats den 25.6.2019. Ordet "nyckeltalskort" ändrats till "kodkort".
Minimera risken att råka ut för dataintrång – logga in med en fysisk säkerhetsnyckel
Den nyaste formen av tvåstegsverifiering är extra säker.