Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varför vill någon ha en varghybrid som husdjur? Forskare vet inte - men de tror inte att hybridvargarna släpps ut i naturen

Från 2019
Varg i skog.
Bildtext Arkivbild.

Förra veckan meddelade polisen att de misstänker en systematisk import av vargar och uppfödning av varghybrider på flera orter i landet. Det är troligt att varghybriderna används som husdjur eller utnyttjas vid andra slags aktiviteter, tror både polisen och en forskare.

Åtta personer misstänks för import av vargar och uppfödning av varghybrider - totalt handlar det om närmare 70 vargar eller varghybrider.

Som varghybrid räknas korsningar av en varg och en hund i de fyra första generationerna.

Att importera, föda upp och sälja varghybrider i Finland är olagligt sen 2016.

Forskningsprofessor Ilpo Kojola från naturresursinstitutet Luke, berättar att motivet bakom vargimporten och varghybriderna är lite av ett mysterium. Troligtvis handlar det om att personer vill ha varghybrider som husdjur eller använda dem i samband med någon slags aktivitet.

- Med tanke på att det redan finns ett brett spektrum av hundraser som kan användas vid olika sorters sysslor eller arbeten samt som husdjur, så ser jag inget klart motiv bakom en uppfödning av varghybrider, säger Kojola.

Renrasiga vargar används inom avel

Inte heller polisen ser något annat motiv bakom verksamheten än att det handlar om "husdjursverksamhet" i någon mån.

Förundersökningsledare, kriminalkommissarie Anne Hietala vid Helsingfors polisinrättning berättade för Svenska Yle att polisen misstänker att en del vargar importeras för att hållas som husdjur, och att de används inom avel.

Dam tittar in i kameran.
Bildtext Kriminalkommissarie Anne Hietala vid Helsingfors polisinrättning.

Enligt Hietala kan det vara så att renrasiga vargar används för att avla fram hybrider som är genetiskt så nära en varg som möjligt.

Polisen anser inte att det är vanligt att vargar importeras till Finland, men att det antagligen finns flera fall i landet som polisen inte känner till.

Skaffa inte en varghybrid, råder forskare

Det är absolut inte en bra idé att ha en hybridvarg som husdjur, säger Ilpo Kojola.

Kojala påpekar att varghybrider har ett helt annat lynne än hundar och att de inte klarar av att läsa människor. De är helt enkelt krävande att hålla som husdjur.

Varg i Etseri djurpark
Bildtext I den finska vargstammen har det inte påträffats vargar som är såpass tama att de skulle ha fötts upp av människor.
Bild: Harri Alanne / Yle

I samband med artikeln kring vargimporten frågade sig en del läsare ifall varghybriderna släpps ut i naturen i Finland, men det tror Kojala inte att sker.

- Jag tror det är omöjligt att föreställa sig att någon skulle ha ett motiv till att göra det.

Kojala berättar att man inte heller har stött på vargar i Finland som skulle ha betett sig på ett sådant sätt som tyder på att de skulle ha fötts upp av människor.

Avsikten är att hålla vargstammen i Finland så ren som möjlig. Vargkorsningar har i regel ett annat slags beteende som inte hör hemma i det vilda.

- Det vore problematiskt ifall varghybrider släpptes lösa eller rymmer ut i naturen - en korsning mellan varg och hund i första generationen har fortfarande väldigt hundliknande drag och det skulle vara beklagligt om den skulle blanda sig med den naturliga vargstammen i Finland, säger Kojola.

Diskussion om artikeln