Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Mästarna USA går in i slutspelet – nu börjar allvaret för VM:s bästa lag

Från 2019
Uppdaterad 24.06.2019 18:52.
Lindsey Horan firar sitt 1–0-mål mot Sverige i dam-VM i fotboll 2019.
Bildtext Lindsey Horan var en av matchhjärtarna mot Sverige i den sista gruppspelsmatchen.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Efter att ha värmt upp med tre enkla segrar och 18–0 i målskillnad står USA inför sitt första ordentliga test i Frankrike. Spanien som haft problem med målskyttet har inget att förlora och går in för att förstöra amerikanskornas jakt på nationens fjärde VM-guld.

Spanien–USA, åttondelsfinal

Klockan 19. Stade Auguste-Delaune, Reims. Direkt i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 18.40.
Matchen refereras på svenska av Kristian Karlsson och expertkommentator Lina Lehtovaara.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll åttondelsfinal ESP - USA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

USA har haft en väldigt behaglig start på VM-turneringen men nu är det vinna eller försvinna även för Fifas rankingetta. Skrällarna har lyst med sin frånvaro i VM i Frankrike och nu har Spanien chansen att chocka hela fotbollsvärlden.

Utgångsläget

Spanien kommer utvilat till lagets första slutspelsmatch genom tiderna. Spanjorskorna har fått förbereda sig i en vecka då laget avslutade gruppspelet redan förra veckans måndag med att spela 0–0 mot Kina.

USA spelade sin sista gruppspelsmatch på torsdagen där laget tog en säker 2–0-seger över Sverige.

Amerikanskorna var målhungriga i gruppspelet och skrev VM-historia genom att näta hela 18 gånger. Trenden är ändå nedåtgående då segersiffrorna har skrivits 13–0, 3–0 och 2–0. Knappast något som oroar världens bästa fotbollslandslag.

Spanien har däremot inte fått igång målskyttet. Efter 3–1-segern över Sydafrika i öppningsmatchen i Le Havre har ”La Roja” kammat noll mot både Tyskland och Kina.

Vinnaren i kvällens drabbning ställs mot värdnationen Frankrike i kvartsfinal.

Håll koll på

USA:s storstjärna Alex Morgan rivstartade VM med fem fullträffar mot slagpåsen Thailand. Sen vilade hon mot Chile och spelade en halvlek mot Sverige. Orlando Pride-anfallaren borde vara utvilad och målhungrig i åttondelen mot Spanien.

Väldigt mycket kring USA:s spel har handlat om anfallet och fyrverkeriet i gruppspelet. I Morgans fotspår har Carli Lloyd nätat tre gånger och trion Lindsey Horan, Rose Lavelle och Sam Mewis två gånger var.

I kväll måste Spanien spräcka Alyssa Naehers nolla om laget vill besegra turneringens största förhandsfavorit. I lagens enda inbördesmöte bjöd Spanien på hyfsat motstånd men fick ge sig med 0–1 i en landskamp i Alicante i januari.

270 minuter gruppspelsfotboll resulterade i endast tre mål varav två kom från straffpunkten. Jennifer Hermoso satte två straffar mot Sydafrika men nu måste spanska ligans skyttedrottning leverera efter att ha kammat noll mot Tyskland och Kina.

Kanske mittbackarna Irene Paredes och Maria León kan slå till på en fast situation och hjälpa Spanien mot turneringens hittills största skräll.

Referentens tips

USA är given förhandsfavorit i matchen i nordöstra Frankrike. Laget har aldrig förlorat en match i den första slutspelsomgången och kommer inte att göra det i dag heller.

Tippar på 2–0 till USA. Det skulle innebära att laget håller nollan för nionde gången på sina tio senaste VM-matcher.

Diskussion om artikeln