Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart: Vinter-OS 2026 arrangeras i Italien – Sveriges långa väntan på olympiska spel fortsätter

Från 2019
Uppdaterad 24.06.2019 22:00.
Thomas Bach håller upp en lapp där med värden för vinter-OS 2026 namn.
Bildtext IOK:s ordförande Thomas Bach avslöjade resultatet i Lausanne.
Bild: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Italien får arrangera vinter-OS 2026, bestämde IOK på måndagskvällen. Det folkliga stödet kan ha spelat en avgörande roll, tror IOK-ordföranden Thomas Bach.

Det blir alltså italienska Milano och Cortina d'Ampezzo som får vara värdar för de olympiska vinterspelen år 2026. Det andra alternativet var Sverige, med Stockholm och Åre som baser.

Den internationella olympiska kommittén avgjorde ärendet i schweiziska Lausanne under måndagskvällen till det italienska bidragets fördel. Rösterna föll 47–34.

– Jag passar på att gratulera Italien. Vi slog er faktiskt i fotbolls-VM för inte så länge sedan. Så nu står det 1–1. Men grattis igen, jag tror ni kommer anordna ett fantastiskt OS, säger den svenska biståndsministern Peter Eriksson på scenen genast efter att resultatet var offentliggjort.

Tävlingarna i Milano och Cortina d'Ampezzo blir de tredje olympiska vinterspelen på italiensk mark. Det senaste var OS i Turin år 2006.

Kanadensiska Calgary, österrikiska Graz, japanska Sapporo schweiziska Sion och turkiska Erzurum hade redan i tidigare skeden lämnat kampen om värdskapet.

Glada italienare efter att landets värdskap för vinter-OS 2026 var säkrat.
Bildtext Vild italiensk glädje utbröt i salen efter att Italiens värdskap var klart.
Bild: EPA-EFE/PHILIPPE LOPEZ / POOL

Svensk besvikelse

Kampen om värdskapet slutade i antiklimax för svensk del.

Detta är den nionde gången som Sverige ansökt om OS och inte blivit valt. Sverige har arrangerat olympiska spel en gång tidigare, sommar-OS i Stockholm år 1912.

– Jag tror skillnaden i slutändan handlade om det folkliga stödet. 83 procent i Italien och 55 procent i Sverige – jag kan tänka mig att detta spelade roll för många av kollegorna, sade IOK-ordföranden Thomas Bach enligt Radiosporten.

Kronprinsessan Victoria och Thomas Bach tittar på varandra.
Bildtext Kronprinsessan Victoria och IOK-ordföranden Thomas Bach.
Bild: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Norden får därmed fortsätta vänta på sitt nästa OS. Senast olympiska spel ordnades i Norden var år 1994, då Lillehammer stod som värd.

Vinter-OS 2026 är planerat att hållas mellan 6–22 februari. Därefter följer de paralympiska spelen mellan 6–15 mars.

År 2022 arrangeras vinter-OS i Kina.