Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europarådet för mänskliga rättigheter accepterar Ryssland igen trots Ukrainas motstånd

Från 2019
Uppdaterad 25.06.2019 06:26.
Europarådets ministermöte hölls i Finlandiahuset i Helsingfors den 17 maj. Dåvarande statsminister Juna Sipilä och rådets avgående generalsekreterare Thorbjörn Jagland i förgrunden
Bildtext Europarådets ministermöte hölls i Finlandiahuset i Helsingfors den 17 maj. Dåvarande statsminister Juna Sipilä och rådets avgående generalsekreterare Thorbjörn Jagland i förgrunden
Bild: PA-EFE/MAURI RATILAINEN

Europarådet är redo att acceptera Ryssland som fullvärdig medlem igen. Rådets parlamentariska församling har med klar majoritet röstat för att Ryssland återfår sin rösträtt som det förlorade efter ockupationen och annekteringen av Krim år 2014.

Ryssland svarade då med att frysa betalningen av sin medlemsavgift och med hotelser om att landet skulle lämna Europarådet. Det kunde i värsta fall ha inneburit att ryska medborgare inte kunde ha vänt sig till mänskorättsorganisationen med sina klagomål.

- Det skulle ha varit farligt att frånta miljoner människor deras rätt att vända sig till institutioner som värnar om deras rättigheter, konstaterade Frankrikes delegationschef Amelie de Montchalin efter beslutet i går kväll.

Ukraina motsatte sig högljutt beslutet, men 118 ledamöter röstade ändå för och endast 62 röstade emot förslaget medan tio ledamöter röstade blankt.

Dåligt budskap

Ukraina fick stöd av bland andra Storbritannien och de Baltiska länderna som varnade för att det här kan leda till att den tills vidare eniga europeiska sanktionsfronten mot Ryssland kan spricka.

- Det här sänder ett mycket dåligt budskap: Om du vill annektera ett annat lands territorium och döda folk där, så kan du ändå få allt med dig, klagade Ukrainas delegationschef Volodymyr Ariev.

Beslutet innebär att Ryssland får delta i rådets ledarval i morgon, då man ska utse en ersättare för norrmannen Thorbjörn Jagland som har varit generalsekreterare sedan år 2009.

Ledamöterna kan då välja mellan Belgiens vice premiärminister Didier Reynders och Kroatiens Europaminister Marija Pejcinovic Buric.

Icke att förväxla med EU

Europarådet är en mellanstatlig samarbetsorganisation med 47 medlemmar, som har i uppgift att värna om mänskliga rättigheter och medborgarnas rättsskydd.

Rådet vars parlamentariska församling består av omkring 300 lagstiftare, kan inte fatta beslut som binder medlemsstater, men det kan ge rekommendationer gällande mänskliga rättigheter och demokrati.

Rådet förväxlas ofta med EU:s Europeiska råd (för stats- och regeringschefer) samt Europeiska unionens råd, som är ett lagstiftande organ.

Källor: Yle, AFP

Diskussion om artikeln