Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Europarådet redo acceptera Ryssland som fullvärdig medlem, Ryssland fortsätter med importförbud från Europa

Från 2019
Rysslands president Vladimir Putin.
Bild: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Förra veckan meddelade polisen att de misstänker en systematisk import av vargar och uppfödning av varghybrider på flera orter i landet. Det är troligt att varghybriderna används som husdjur eller utnyttjas vid andra slags aktiviteter, tror både polisen och en forskare.

I dag kommer hovrätten med sitt avgörande i fallet som handlar om den omtalade frivilliga repetitionsövningen i Lemmenjoki. Före detta kommendören för Karelens flygflottilj Markus Päiviö står åtalad för missbruk av förmansställning, tjänstgöringsbrott och ärekränkning. Päiviö sade upp sig den första maj i år.

Utrikes:

Europarådet är redo att acceptera Ryssland som fullvärdig medlem igen. Rådets parlamentariska församling har med klar majoritet röstat för att Ryssland återfår sin rösträtt.

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat en förordning genom vilken importförbudet av livsmedel från medlemsländer av EU förlängs till slutet av 2020.

Den konservativa brittiska premiärministerkandidaten Boris Johnson tror fortfarande att det är möjligt att uppnå brexit genom ett avtal med EU.

Efterskänk alla gamla studielån och gör college-utbildningen gratis för alla! Det är den demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders nya förslag. Han och många andra vill lösa problemen som uppstår med alltför dyr utbildning och mycket höga studieskulder.

I dag placeras Nasas nya atomur i omloppsbana runt jorden. Tanken är att testa ett nytt gps-system som på sikt kan omfatta hela solsystemet.

Väder

I söder är det uppehåll. I landets mellersta och norra delar förekommer regnskurar och möjligen även åska. Dagens högsta temperatur blir 18...23 grader, i norr 12...18 grader.

Diskussion om artikeln