Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Målfarligt Italien i kraftig medvind gäller som favorit mot uddlöst Kina: "Det skulle vara synd att börja bromsa in nu"

Från 2019
Barbara Bonansea hyllades efter segern över Australien.
Bildtext Barbara Bonansea hyllades efter segern över Australien i gruppspelet.

Italien gjorde sju mål på sin väg genom gruppspelet och avancemanget som gruppetta ställer laget mot ett uddlöst och fantasilöst Kina. Så länge Italien förstår att hålla foten kvar på gaspedalen ligger vägen till kvartsfinal öppen för Le Azzurre.

Åttondelsfinal, Montpellier
Italien - Kina, kl. 19.00 i Yle TV2 och på Yle Arenan
Referent Antti Koivukangas med expertkommentator Heidi Lindström

Kina är en skugga av den fornstora damfotbollsmakt som kom svidande nära en VM-titel 1999. Den senaste asiatiska titeln börjar ha 13 år på nacken och laget är ett blygsamt hot i offensiven när det kommer till kritan.

Vid OS i Rio för tre år sedan gick laget till kvartsfinal trots att man bara gjorde mål i en av tre gruppspelsmatcher och samma visa upprepade sig nu i gruppspelet när ett mål i en enda match gav ett avancemang.

Italien vräkte in mål på löpande band i de två första gruppspelsmatcherna och gick vidare som gruppetta just tack vare en bättre målskillnad än Australien och Brasilien.

– Vi har kommit så här långt och det skulle vara synd att börja bromsa in nu. Vi håller drömmen vid liv, ingen förväntade dessa resultat av oss och allt som kommer nu är något vi verkligen förtjänat, säger målvakten Laura Giuliani på förbundets webbplats.

Nu gäller det att tända på samtliga cylindrar igen för att säkerställa ett kvartsfinalmöte med vinnaren ur matchparet Nederländerna - Japan.

Italien och Kina har aldrig tidigare mötts på VM-nivå, men drabbat samman totalt sju gånger inom den internationella fotbollen. Italien har tre segrar mot Kinas två och senast lagen möttes var 6 december 2015.

Kina var den gången bättre på hemmaplan med siffrorna 2–0.

Ett hot vs flera hot

Stryp leveranserna till och från Wang Shuang och Kina blir uddlöst.

Exakt så enkelt är det inte att eliminera kinesiskorna, men krasst sagt står och faller laget ändå med sitt PSG-proffs.

Den 24-årige släpande forwarden gör sin 100:e landskamp och står för de offensiva fyrverkerierna i ytan mellan Italiens försvar och mittfält.

Tysklands Lena Oberdorf stoppar Wang Shuang i gruppspelet.
Bildtext Tyskland höll Wang Shuang under lupp.

För Italiens del finns det flera offensiva alternativ med färsk, dokumenterad kunskap att sätta bollen i mål.

Barbara Bonansea sänkte Australien med sina två mål medan Cristiana Girellis hattrick blev för mycket för Jamaica.

Och då har Italien inte ens ännu ordentligt fått igång de två bästa målskyttarna i Serie A den gångna säsongen, Daniela Sabatino och Valentina Giacinti från AC Milan.

Valentina Giacinti håller undan för Petronella Ekroth i Serie A.
Bildtext Giacinti har varit glödhet i Serie A med 21 mål.
Bild: imago images / Sportimage/ All Over Press

Italien är steget före Kina på alla plan rent spelmässigt, men även i vardagen har de italienska spelarna fått det stöd och de möjligheter de behöver för att fortsätta utvecklas.

– Jag är egentligen inte överraskad, det finns duktiga spelare i Italien. Jag ser flera av spelarna varje dag och de jobbar stenhårt på gymmet och på planen och gör allting rätt, allting från kosten och uppåt. De kan fokusera på att vara fotbollsspelare och gör det väldigt bra, sade Juventusbacken Tuija Hyyrynen till Yle Sporten efter att Italien säkrat sitt avancemang från gruppspelet.

För två år sedan vid EM blev Italien sist i sin grupp bakom Tyskland, Sverige och Ryssland. Nu står laget med en fot i en VM-kvartsfinal.

Vad de säger?

– För att vinna den här åttondelsfinalen måste vi spela bättre än vad vi har gjort hittills. Vi måste vara mer exakta, ha bättre fokus och vara uppmärksamma. Det är receptet för att besegra Kina.

Den italienska förbundskaptenen Milena Bertolini siktar på kvartsfinal genom en nivåhöjning.

– I nästa match kommer jag att göra mål.

Löftet från anfallaren Yang Li till fifa.com efter att diskussionen fokuserat på hennes flera missade chanser i gruppspelet.

Referentens tips

Italien vinner 2–0 i en match där Kina inte avfyrar ett enda skott på mål.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll. Åttondelsfinal ITA - CHN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln