Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Europaspelen i Minsk 2019: Eetu Heino inledde segerrikt – Airi Mikkelä förlorade sin öppningsmatch

Från 2019
Eetu Heino hör till Finlands landslag.
Bildtext Eetu Heino vann sin öppningsmatch i Europaspelen i Minsk (arkivbild).

Europaspelen körde i gång i fredags i Vitryssland i Minsk. För de fem finländska badmintonspelarna startade tävlingarna i måndags. Eetu Heino vann sin match medan Airi Mikkelä samt dubbelparet Anton Kaisti och Oskari Larkimo förlorade sina respektive öppningsmatcher.

Till skillnad från vanliga badmintontävlingar, och i likhet med OS, spelar man gruppspel i Europaspelen. Det innebär att en förlust inte genast sätter punkt för matcherna.

I singlarna avancerar de två bästa från varje grupp till åttondelsfinal. Regerande finska mästaren Eetu Heino inledde starkt genom att besegra Italiens Rosario Maddaloni med klara siffror, 21–8, 21–13.

– Han är en bekant motståndare och jag visste att början på seten är viktiga. Speciellt i första set fungerade taktiken bra och jag ledde stort. Jag lyckades hålla uppe tempot och förde hela tiden spelet. Motståndaren tvingades göra mera arbete, säger Heino som parkerar på 90:e plats på världsrankingen medan italienaren är 114:e på samma lista.

– Eetu spelade bra i dag. Han startade matchen väldigt starkt och taktiken fungerade eftersom motståndaren spelade exakt så som vi tänkte. Maddaloni lyckades ändå ändra på sitt spel men även i det läget kunde Eetu hålla spelet i styr och dominera matchbilden, säger landslagets chefstränare Anu Nieminen.

För Airi Mikkelä började tävlingarna inte lika bra, men å andra sidan mötte hon gruppens förstaseedade spelare genast i sin öppningsmatch. Tysklands Yvonne Li var bättre med siffrorna 21–17, 21–14.

– Airi visade igen att hon kan spela på en mycket hög nivå. Spelet gick ändå lite för mycket upp och ned och då drog Yvonne ifrån, säger Nieminen.

I dubblarna (herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel) är paren indelade i fyra grupper om fyra par. De två bästa paren avancerar vilket innebär att Anton Kaistis och Oskari Larkimos klara förlust i öppningsmatchen inte behöver vara ödesdiger med tanke på ett eventuellt avancemang.

Det ryska paret Vladimir Ivanov och Ivan Sozonov är 21:a par på världsrankingen och hade inga problem med de finländska mästarna. 21–9, 21–11 skrevs ryssarnas segersiffror.

– Oskaris och Antons motståndare var just så hårda som vi tänkte. I slutet av första set kom Anton och Oskari bättre med i det hårda tempot och klarade av att spela fina bollrallyn. I andra set kunde de anfalla mera och den vägen bättre utmana sina motståndare, säger Nieminen.

Tävlingarna fortsätter på tisdagen för finländarnas del. Heino möter Sloveniens Miha Ivanic (världsranking 202) och Mikkelä Irlands Rachel Darragh (världsranking 205). Kaisti och Larkimo som är 157:e bästa par på världsrankingen möter på tisdagen det tjeckiska paret Jaromir Janacek och Tomas Svejda som är 82:a i världen.

Tävlingsresultaten kan följas via denna webbplats.

Diskussion om artikeln