Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansminister Lintilä: Regeringen höjer inte alkoholskatten - ännu

Från 2019
Uppdaterad 25.06.2019 17:11.
En grupp människor som sitter vid ett matbord med vinglas i handen.
Bild: Pexels (CC0)

Den nyvalda regeringen vill följa med sänkningen av alkoholskatten i Estland innan den fattar beslut om den finska alkoholskatten.

Finansminister Mika Lintilä säger nu att regeringen ska avvakta med höjningen.

- Min egna åsikt och uppfattning är det inte kommer att ske direkt. Vi kommer till exempel följa med vad som händer efter att Estland sänker alkoholskatten. Efter det drar vi våra egna slutsatser och agerar enligt dem, säger Lintilä i en intervju med Svenska Yle.

Lintilä säger ändå att det är svårt att tänka sig att regeringen skulle blåsa av höjningen av alkoholskatten även om följderna av Estlands skattesänkning visar sig vara betydande.

- Om det skulle hända vore vi tvungna att hitta en ersättande skatt för att täcka bortfallet i statskassan, kommenterar Lintilä.

Mara som är turism- och restaurangbranschens intresseorganisation iFinland oroar sig över regeringens planerade höjning av alkoholskatten. Enligt regeringsprogrammet höjs alkoholskatten med 50 miljoner euro.

Förbundet anser att en höjd alkoholskatt leder till att allt fler väljer att konsumera alkoholen hemma istället än på restauranger, vilket kan leda till en sänkt sysselsättningsgrad i branschen.

- Finland är redan i topp bland EU-länderna när det gäller alkoholskatten.

Servering av alkohol i restaurangerna har minskat med en tredjedel sedan 2003, enligt Mara.

En servitris serverar mat åt två kvinnor som sitter vid ett bord på en uteservering.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

Spritrally till Estland

Mellan 2003 och 2018 har passagerarimporten av alkohol ökat med 61 procent, medan detaljhandeln har minskat med 13 procent och utskänkningsförsäljningen med 32 procent.

En ytterligare ökning i passagerarimporten av alkoholhaltiga drycker från Estland väntas då skatten på öl, cider och starka alkoholdrycker sänks med 25 procent från och med den första juli.

De senaste åren har Estland upprepade gånger höjt alkoholskatten, och det har gjort att esterna handlar allt mer alkohol i Lettland.

Syftet med de sänkta skatterna är att bromsa spritrallyt mellan de två länderna.

Ölglas och ölburkar på ett brunt bord.
Bildtext Efter att Estland höjde alkoholskatten för två år sedan importerar finländarna framför allt mindre mängder öl från vår södra granne. Parlamentets beslut att sänka skatterna från och med den 1 juli kan ha återverkningar också i Finland.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Av EU-länderna har Finland den strängaste beskattningen på öl och den näst strängaste beskattningen på starksprit och vin.

25.6.2019 kl. 17.00 Artikeln är uppdaterad med finansminister Mika Lintiläs kommentar.

Diskussion om artikeln