Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sorg och uppgivenhet när Karinahemmets dörrar nu stängs i Åbo

Från 2019
Uppdaterad 26.06.2019 08:08.
Karinahemmets ingång
Bildtext Nu töms Karinahemmet och patienterna flyttas till sjukhus i regionen.
Bild: Ida-Maria Sola

Under den här veckan flyttar de sista patienterna från Karinahemmet som erbjudit vård i livets slutskede. Både patienter och personal tycker det är sorgligt att verksamheten inte kan fortsätta.

Korridorerna och rummen i Karinahemmet på Hirvensalo gapar tomma. Personalen har på tisdagsmorgonen skickat iväg några av de sista patienterna.

Jag är mycket sorgsen.

Sjukskötare Satu Nurmela som jobbat i Karinahemmet de senaste tjugo åren känner sig uppgiven och sorgsen.

- Vi har haft det så bra här. Jag tycker det är hemskt att patienterna måste slussas till obekanta sjukhus då de haft det fridfullt här. Jag är mycket sorgsen.

Satu Nurmela tittar in i kameran.
Bildtext Sjukskötare Satu Nurmela har jobbat 20 år vid Karinahemmet.
Bild: Ida-Maria Sola

Många av vårdarna som jobbat vid Karinahemmet har mycket lång erfarenhet av palliativ vård. Enheten har varit specialiserad på att erbjuda en lugn och fridfull sista tid i livet.

Karinahemmet som drivs av en stiftelse läggs ner eftersom verksamheten inte varit lönsam. Allt fler vårdas nuförtiden hemma eller på intervallvård i livets slutskede.

- Det dör människor i Åbo hela tiden, men de dör på fel ställen. Här skulle man få ett värdigt avslut på sitt liv, ett sjukhus eller en akutavdelning är fel ställe för någon som lever sina sista dagar, tycker Nurmela.

Tom korridor i Karinahemmet
Bildtext Korridorerna gapar nu tomma i Karinahemmet på Hirvensalo.
Bild: Ida-Maria Sola

Många röster har höjts för att Karinahemmets bevarande. Bland annat SDP i Åbo har jobbat för att staden skulle ta över verksamheten. Men som det ser ut nu återupptas inte verksamheten på Hirvensalo.

Karinahemmet har erbjudit frid och tröst

Kauko Kivi har bott hela våren i Karinahemmet och beskriver boendet som hemtrevligt och fritt. Havets närhet är speciellt viktigt för Kivi som hela sitt liv rört sig på sjön.

Man sitter i stol.
Bildtext Kauko Kivi skulle inte vilja flytta från Karinahemmet.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Kivi berättar att valde Karinahemmet för att han visste att där får han tillbringa sina livs sista dagar i lugn och bland vårdpersonal som bryr sig.

Kivi blir nu tvungen att flytta till Kaskenlinna sjukhus vilket han upplever som tungt.

Han säger att han kommer sakna den hemtrevliga känslan och är rädd att Kaskenlinna kommer kännas stort och kliniskt.

Nurmela säger att personalen hoppats på att de skulle få sända iväg patienterna på sin sista resa istället för att behöva slussa dem till ett främmande sjukhus.

Att svårt sjuka människor rivs bort från en trygg miljö upplever Nurmela sorgligt. Hon tycker det är tungt att hemmet nu stänger och att friden som rått vid Karinahemmet förstörs.

Framtiden är oviss

Karinahemmet ute på Hirvensalo blir stående tomt och personalen är uppsagd. Nurmela säger att framtiden är oviss för de allra flesta.

Många hoppas på att få fortsätta jobba inom palliativ vård eftersom vårdpersonalen vid Karinahemmet är experter inom just vård i livets slutskede.

Ett tomt rum i Karinahemmet.
Bildtext De flesta patienterna har redan flyttat ut.
Bild: Ida-Maria Sola

Satu Nurmela hoppas att patienterna i framtiden i ett tidigare skede skulle omfattas av den palliativa vården.

Hon säger att många människor vårdas allt för länge på sjukhus och akutavdelningar istället för att få bo på ett lugnt ställe som Karinahemmet.

- För att en människa ska få uppleva en värdig död måste man våga prata om döden och planera den sista vården. Det vågar inte så många i dagens läge, menar Nurmela.

Vid Åbo universitetscentralsjukhus funderar man på att starta en ny palliativ enhet som skulle samla all kompetens och vård i livets slutskede på samma ställe, men inga beslut har ännu fattats.

Satu Nurmela hoppas att Karinahemmet kunde bli en del av den nya enheten.

- Då skulle vår kompetens och långa erfarenhet komma till nytta igen, säger Nurmela.

Diskussion om artikeln