Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det nya underrättelsetillsynsutskottet tillsätts - Skyddspolisen har granskat medlemmarna

Från 2019
Mika Kari föreslås bli ordförande för utskottet
Bildtext Mika Kari föreslås bli ordförande för utskottet.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Riksdagsgrupperna har i dag gett sina förslag till medlemmar i riksdagens nya underrättelsetillsynsutskott. Utskottet ska ha 11 medlemmar och två ersättare.

Socialdemokraterna föreslår att Mika Kari blir ordförande för utskottet. SDP föreslår som medlemmar Tarja Filatov och som ersättare riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman.

Sannfinländarna föreslår att Riikka Slunga-Poutsalo blir viceordförande för utskottet och att Mari Rantanen blir medlem.

De gröna föreslår att Heli Järvinen blir utskottsmedlem.

Samlingspartiet föreslår Sofia Vikman och Pauli Kiuru och Centern Antti Kurvinen som medlemmar och som Centerns ersättare föreslås Hanna-Leena Mattila.

Kristdemokraterna föreslår den tidigare inrikesministern Päivi Räsänen och Vänsterförbundet föreslår Markus Mustajärvi som medlemmar.

Svenska folkpartiet föreslår Veronica Rehn-Kivi som medlem.

Riksdagen fattar beslut om medlemmarna på onsdag

Riksdagen fattar beslut om underrättelsetillsynsutskottets sammansättning på onsdag, utgående från riksdagsgruppernas förslag.

Underrättelsetillsynsutskottet har som uppgift att parlamentariskt övervaka den civila och militära underrättelseverksamheten.

Utskottet ska se till att underrättelseverksamheten bedrivs på ett lämpligt och ändamålsenligt sätt och följa med och bedöma vad som bedöms vara viktigt inom underrättelseverksamheten.

Utskottet ska också följa med och främja att de grundläggande fri- och rättigheterna och mänskliga rättigheterna följs i underrättelseverksamheten.