Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skyddspolisen: Barnen till IS-anhängarna kan vara ett säkerhetshot för Finland på lång sikt

Från 2019
Uppdaterad 25.06.2019 17:11.
En kvinna bär på ett litet barn inne i lägret al-Hol 2.6.2019.
Bildtext Barnen som bott i lägren har utsatts för våld och propaganda.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Skyddspolisen kan barn som utsatts för våld och propaganda i IS-lägren utgöra ett säkerhetshot för Finland ifall de inte lyckas integrera sig i det finska samhället.

Finland har inte ännu fattat något beslut om vad man ska göra med de finländska kvinnor och barn som är kvar på IS-lägren i Syrien. Enligt tidigare uppgifter till Yle finns det 11 mödrar och 33 barn på lägret.

Kvinnor som återvänder till IS-läger kommer sannolikt att öka hotet om terrorism i Finland, enligt Skyddspolisen.

- Vårt budskap är att den primära anledningen till oro är vuxna personer som lämnat landet och själv valt att åka iväg, säger Skyddspolisen, Skypos, kommunikationsexpert Minna Passi.

Barn som har levt under IS styre
Bildtext Enligt Skyddspolisen är kvinnorna det primära hotet.
Bild: EPA

Enligt Passi har Skyddspolisen bedömt att kvinnor som återvänder från lägren sannolikt kommer att skapa gemensamma nätverk.

- Då kan de bli en integrerad del av den jihadistiska undre världen som redan bildats i Finland, säger Passi.

Bedömningen baserar sig på den information som Skyddspolisen har och den analys som deras experter gjort.

Det är inte bara kvinnorna som Skyddspolisen oroar sig över - också barnen till IS-anhängarna kan på sikt utgöra ett hot, anser Skyddspolisen.

- Barnen har vistats i konfliktområden och utsatts för både våld och propaganda. Att integrera dem i det finländska samhället är speciellt viktigt och ifall det av någon orsak misslyckas, kan de utgöra ett hot för landet, säger Passi.

Om barnen flyttar till Finland kommer de sannolikt behöva långvarigt stöd.

De jihdistiska nätverken i Finland

På ett allmänt plan kan man säga att IS-anhängarnas kopplingar till terroristisk verksamhet är mer direkt och allvarligare än förut, enligt Skyddspolisen.

Kvinnor och barn väntar på att få stiga ombord på en buss som tar dem ut från lägret al-Hol i nordöstra Syrien 3.6.2019
Bildtext På lägret al-Hol finns också finländska medborgare.
Bild: AFP / Lehtikuva

En allt större andel av dem har antingen deltagit i en väpnad konflikt, uttryckt sin vilja att delta i en väpnad handling eller utbildats i terroristiskt syfte.

De största utmaningarna är, enligt Skyddspolisen, relaterade till radikaliserade individer, radikala islamistiska nätverk som etablerats i Finland samt personer som eventuellt återvänder från konfliktområden i Syrien och Irak.

- Graden av hur organiserade nätverken är varierar avsevärt. Vissa grupper är mycket systematiska, medan andra är lösryckta, säger Passi.

Finlands nya regering väntas inom kort ge besked om hur man ska hantera ärendet med de finländska barn och kvinnor som är anhöriga till IS-krigare.

Diskussion om artikeln