Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanska ungdomar vill skapa fred - trots självmordsbomber och talibaner

Från 2019
Uppdaterad 17.08.2021 17:51.
En man på ett opiumfält i Dara-i Mazor i Afghanistan.
Bildtext Det finns tyvärr många, särskilt äldre, som är uppgivna och invaggade i tron att det aldrig kommer att bli fred i Afghanistan.
Bild: Franz Marty / AOP

Trots självmordsbomber och ständiga attacker från olika terrorgrupper i Afghanistan vill många ungdomar tro att fred är möjligt. I ett finländskt fredsinitiativ utbildas afghanska unga att bli fredsambassadörer.

- Jag levde i Afghanistan under talibanerna, jag vet hurdant livet var då. Vi var instängda hela tiden.

Det säger dokumentärfilmaren Shakiba Adil som driver ett projekt som stöder unga afghaner att bli så kallade fredsambassadörer som ska sprida tankar om konstruktiv konfliktlösning och fredlig dialog i Afghanistan.

Shakiba Adil, bosatt i Finland, ska ordna workshopar om fred och konfliktlösning för ungdomar i Kabul.
Bildtext Shakiba Adil ska ordna workshopar om fred och konfliktlösning för ungdomar i Kabul.
Bild: YLE / Marcus Floman

-Har du sett på de pågående fredsförhandlingarna? De centrala afghanska politikerna engagerar inte ungdomarna och kvinnorna. Det är ett problem att manliga politiker samtalar med talibanerna om Afghanistans framtid, säger Shakiba Adil, idag bosatt i Finland.

"De unga är framtiden"

Vem har inte hört det klichéaktiga uttrycket "ungdomar är framtiden"? I Afghanistan får uttrycket en helt annan innebörd när över 60 procent av befolkningen består av under 25-åringar.

- Vi måste satsa på ungdomarna och kvinnorna. De kan göra en verklig skillnad för freden, säger Shakiba Adil.

- Det är klart att vi som utomstående inte kan säga hur freden ska skapas. Men vi kan ge verktyg och energi åt ungdomarna. Det är viktigt att visa att vi finns vid deras sida och att den afghanska ungdomen inte är ensam i världen.

200 döda under ramadan

Det pågår fredssamtal i Afghanistan men ingen fred finns vid horisonten. Bara det faktum att talibanerna sitter med vid förhandlingsbordet medan den afghanska regeringen har ställts utanför samtalen får många att tvivla på hur samtalen ska sluta .

Årets ramadan, som tog slut i början av juni, var ytterst blodig i Afghanistan med uppskattningsvis 200 döda civila i hela landet, varav 100 i huvudstaden Kabul.

Samtidigt som Afghanistan är ett av de länder i världen där alla slags fredsinitiativ behövs är landet livsfarligt att verka i.

Stora delar av Kabul har spärrats av på grund av rädslan för terrordåd
Bildtext Både i landsbygdens provinser och här i Kabul är säkerhetsläget spänt på grund av självmordsattacker och strider mellan talibaner och den afghanska armén.
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Så sent som denna vecka har talibanerna hotat alla journalister som “idkar propaganda mot dem”.

Och i maj blev en medborgarorganisation, Counterpart International, måltavla för en talibanattack där sex civila dödades.

Kommunalarbetare städar upp efter att en bilbomb dödat sex personer i maj 2019 i medborgarorganisationen Counterpart Internationals kontor.
Bildtext Kommunalarbetare städar upp efter att en bilbomb dödat sex personer i maj 2019 i medborgarorganisationen Counterpart Internationals kontor.

Tro på fred trots bomberna

En afghansk organisation är lokal partner i det finsk-afghanska projektet och de ska i början av juli välja de tio ungdomar som ska bli fredsambassadörer.

- Vi vill vara med i fredsambassadörsprojektet för att vi vill att unga afghaner ska bli synliga frontfigurer som banar väg för fred i vårt land.

Det säger en av ungdomarna, som vi väljer att hålla anonym av säkerhetsskäl.

- De unga i Afghanistan har en vilja att skapa en fredlig framtid och har en stor entusiasm att lära sig nya saker.

I juli ska Shakiba Adil resa från Finland till Kabul för att träffa de utvalda fem unga kvinnorna och fem unga männen

De tio ska lära sig grunderna i fredlig kommunikation och konfliktlösning i workshopar.

En finländsk marknadsföringsbyrå står för administrationen och utbildningen i projektet medan finska utrikesministeriet finansierar det hela. Senare i år ska samma idé också lanseras i Irak.

Efter den korta utbildningsperioden kan ungdomarna kalla sig fredsambassadörer.

-De ska själva formulera sina budskap och presentationer och sedan återvända hem till sina hemorter - där startar sedan deras fredsarbete på lokal nivå.

-Kvinnor och män ska i vårt projekt få lika mycket utrymme: de ska få lika mycket tid att prata och agera, det kommer jag personligen att se till, säger Adil.

"Många bäckar små..."

Afghanistan-experten Sari Kouvo, som är en av grundarna av det oberoende forskningsnätverket Afghanistan Analyst Network, tror att småskaliga projekt i civilsamhället kan spela en roll i Afghanistan - vid sidan av stora och långsiktiga projekt.

- Det är viktigt att Finland fortsätter att engagera sig i Afghanistan, och visst: lokala fredsmedlare behövs.

-Jag tror ändå att det är svårt att förvänta sig att ett projekt eller ett engagemang med en viss grupp i sig gör skillnad, men det kan bidra med kunskap, skapa utrymme för diskussion och entusiasmera.

Sari Kouvo är inte bekant med den ifrågavarande organisationen, men hon påminner om att det sedan 2001 genomförts ett stort antal liknande projekt till förmån för unga, kvinnor och fred.

- Visst, projekt i denna anda har vi sett förut. Samtidigt behövs ett konstant engagemang och ständiga försök att utbyta kunskap och få med folk i satsningar som uppmuntrar till fred.

- Det är viktigt att fånga upp de här ungdomarnas idéer
både om sitt eget samhälle och sitt eget lands framtid, säger Sari Kouvo.

Dialog ansikte mot ansikte viktig

-Målet är att fredsambassadörerna ska bli aktiva på lokalnivå - de kommer att träffa folk, delta i sammankomster, diskussioner och möten. I viss mån kommer arbetet också att göras på sociala medier, säger Shakiba Adil.

Idag beräknas endast omkring 17 procent av afghanerna ha tillgång till internet, medan cirka 40 procent av landets invånare kan läsa och skriva.

Sociala medier har ändå en viktig funktion särskilt bland unga afghaner. 80% av dem som använder sociala medier är mellan 18 och 30 år gamla, enligt en studie.

-Ute på landsbygden är radion det mest effektiva massmediet, säger Shakiba Adil.

Ungdomarnas vilja och energi att arbeta för fred är annorlunda än någonsin förr i Afghanistan.

― Shakiba Adil, producent för projektet

De olika krigen i Afghanistan har pågått i snart 40 år - krig och konflikt har blivit något av ett normaltillstånd i landet . Vågar någon tänka att det kan bli fred?

- Den unga generationen är annorlunda. Jag märker det när jag reser i Afghanistan: de är väldigt ivriga och de vill ha förändring. De vill leva som vem som helst i världen. Viktigast av allt är att de vill vara med om att bygga upp sitt land.

Frivilliga afghanska ungdomar sorterar kläder som ska doneras till bostadslösa i Afghanistan.
Bildtext Frivilliga afghanska ungdomar sorterar kläder som ska doneras till bostadslösa i Afghanistan.
Bild: ANGO

- Ungdomarnas vilja och energi att arbeta för fred är annorlunda än någonsin förr i Afghanistan, säger Shakiba Adil.

Adil påminner om att det förstås finns många, särskilt äldre, som är uppgivna och invaggade i tron att det aldrig kommer att bli fred i ett Afghanistan där självmordsbomber detonerar snart sagt varje vecka och talibanerna och andra militanta grupper agerar.

Bomberna och osäkerheten gör också att många tappar hoppet om en framtid i hemlandet så till den grad att de flyr landet med en önskan om att finna trygghet utomlands.

Diskussion om artikeln