''Det är ingen fara att dricka ett glas rosévin då och då'' – men när blir sommardrickandet ett problem?
Finländare är fortfarande rätt stora alkoholkonsumenter. I jämförelse med de övriga nordiska länderna toppar Danmark statistiken, men Finland kommer på god andra plats med 10,4 liter ren alkohol per år.
Enligt Institutet för hälsa och välfärds rapport minskade totalkonsumtionen av alkohol med 4,4 procent år 2017, för att sedan stiga med 0,4 år 2018.
Varmt väder - ökad alkoholkonsumtion?
Under sommaren skjuter försäljningssiffrorna av alkohol i höjden, men när blir det där glaset vin ute på terassen problematiskt?
Thomas Karlsson, chefsexpert inom alkoholkonsumtion vid Institutet för hälsa och välfärd, bekräftar tesen om att finländare konsumerar mer alkohol under sommarmånaderna. Mest dricker finländarna i juni och i juli.
Andra tillfällen där konsumtionen ökar är vid jul och nyår.
Statistik över alkoholförsäljning
Enligt Karlsson är den enkla förklaringen att finländarna semestrar under de månaderna. Man har mer tid för att dricka alkohol och tillfällena är fler.
Bra väder ökar också konsumtionen eftersom många gärna dricker alkohol ute på någon uteservering.
– Jag vill inte skrämma någon, det är ingen fara att dricka ett glas rosévin då och då. Men det är bra att hålla ett öga på hur man konsumerar.
Det där glaset ute på terrassen blir främst problematiskt då det leder till flera glas och i flera dar efter varandra.
Ett beroende smyger ofta på ganska obemärkt, menar Karlsson. Det ska inte vara ett problem att vara utan alkohol i några dagar.
Karlsson påminner också om att riktlinjerna, är just det: riktlinjer. Ett normalt bruk ser olika ut för olika personer, det finns skillnader i rekommendationerna mellan män och kvinnor men också för olika åldersgrupper.
Det är viktigt att känna sin egen kropp och fundera kring hur mycket och hur ofta man egentligen dricker.
Ett beroende är komplext. För att bli fysiskt beroende krävs en regelbunden konsumtion under en längre period.
Du kan också vara psykiskt beroende, så att du exempelvis associerar vissa situationer med alkohol och känner dig tvungen att dricka i de sammanhangen. Det är viktigt att vara medveten om riskerna, säger Karlsson.
Återställaren och andra riskfaktorer att vara uppmärksam på
Maarit Rauhala är ansvarig läkare på tjänsten päihdelääkärit.fi och arbetar med alkoholberoende. Hon ser också trenden där finländare dricker mer alkohol under sommaren.
– Många finländare har en föreställning om att cider och öl hör sommaren och varmt väder till. Till hösten när det blir dags att återgå till arbetet kommer problemen som drickandet skapat under sommarmånaderna. Det är enligt henne ett fenomen som upprepas varje år.
Det kan till och med gå så långt att man upplever abstinensbesvär då semestern är över, säger hon.
Ett överdrivet alkoholintag är ofta problematiskt redan långt innan en alkoholism-diagnos kan ges av en läkare.
Riskfaktorer som är bra att hålla ögonen öppna för är exempelvis att relationer till andra människor påverkas, att man väljer att inte göra något som man tidigare kommit överens om eller att man hamnar i slagsmål.
Rauhala höjer även ett varningens finger för att ta sig en återställare.
Hur kan man hjälpa en närstående som dricker för mycket?
– Personer som rör sig i gråzonen ber sällan om hjälp. Därför kan det vara bra att våga säga till och ifrågasätta sina närståendes konsumtionsvanor.
– Det är däremot svårt att närma sig frågan ifall personen själv nekar till överkonsumtion, säger Rauhala.
Ett bra sätt att närma sig frågan kan vara att inte vara dömande utan att utgångsläget är att visa att man bryr sig om personen.
Eventuellt kan man erbjuda sig att komma med och diskutera med någon som kan hjälpa till med att få alkoholkonsumtionen i schack.
– Man behöver inte ha jättestora problem för att kontakta en läkare eller någon specialiserad på alkoholproblem. Att man dricker för mycket behöver inte alls innebära att man behöver avgiftning. Det är bättre att ta tag i problemet medan det ännu är litet.
Vad är en säker mängd alkohol att dricka?
Det är individuellt hur mycket man tål, och ifall man har någon grundsjukdom eller fallenhet för att utveckla ett beroende ska man undvika att dricka alkohol. Något exakt mått finns inte.
– Trots att du inte känner av tecken på en bakfylla påverkas din kropp av alkohol. Det kan ta sig uttryck i att du sover sämre, att du har magproblem eller andra bekymmer som indirekt är kopplade till alkohol.
Det är också viktigt att komma ihåg att alkohol torkar ut kroppen. Alkohol släcker inte törsten, säger Rauhala.
Här är Maarit Rauhalas tre tips för ett sunt alkoholbruk:
- Drick ett glas vatten mellan alkoholportionerna
- Håll dig till svaga alkoholdrycker
- Undvik att smådricka varje semesterdag
Källor: Institutet för hälsa och välfärd THL, Valvira