Kommentar: Nyamko Sabuni blir ny partiledare för Liberalerna - Löfvens regering skälver
Efter att Nyamko Sabunis två rivaler har hoppat av partiledarstriden väljs hon till Liberalernas nya partiledare på fredag. Sabuni väntas återuppliva samarbetet inom borgerliga Alliansen och det kan få Stefan Löfvens regering att skälva, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.
I söndags meddelade Johan Pehrson att han drar sig ur partiledarstriden och i dag gjorde Erik Ullenhag likadant. På Liberalernas landsmöte på fredag finns bara Nyamko Sabuni kvar som kandidat för partiledarposten.
Sabunis anhängare hoppas att hon med sitt politiska mod ska lyfta partiet och få opinionsmätningarna att vända
Sabuni blir Sveriges första svarta partiledare och efterträder Jan Björklund som har lett partiet i 12 år. Liberalerna har flera misslyckade val bakom sig och i de senaste partimätningarna har Liberalerna inte lyckats ta sig över riksdagsspärren på fyra procent.
Men trots att det handlar om ett litet partis interna maktkamp, så kan partiledarbytet få betydelse för regeringen.
Sabuni kan tänka sig stöd av Sverigedemokraterna
Efter stora våndor lyckades socialdemokraternas Stefan Löfven i januari bilda regering tillsammans med Miljöpartiet. Samtidigt spräckte han det borgerliga samarbetet Alliansen och fick Centerpartiet och Liberalerna som stödpartier.
Inom Liberalerna pågick en maktkamp redan då - skulle man ställa sig bakom moderaternas statsministerkandidat Ulf Kristersson eller socialdemokraternas Stefan Löfven?
Sabuni vill inte kalla sig feminist, men bidrar ändå till att fördelningen mellan män och kvinnor blir jämnare bland partiledarna
Ett av Jan Björklunds viktigaste argument för Stefan Löfven var att den nya regeringen då inte behövde ta stöd av Sverigedemokraterna.
Nyamko Sabuni har däremot låtit förstå att Liberalerna visst kan ingå i en alliansregering, även om det krävs ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna.
Det här måste få Stefan Löfven att rysa lite grann. Löfven behöver Liberalernas stöd och nu gäller det att hålla partiet på gott humör.
Då Alliansen splittrades var det många som självsäkert förkunnade att det tar länge innan Sverige kan få en borgerlig regering igen. I dag är de inte alls lika självsäkra längre.
Samtidigt som Stefan Löfven ryser, så sitter nog Ulf Kristersson och myser.
Sabuni vill begrava visionen om mångkulturellt samhälle
Nyamko Sabuni kom till Sverige som tolvåring år 1981, efter att hennes pappa från Kongo-Kinshasa hade fått politisk asyl här. Sabuni blev invald i riksdagen år 2002 och har bland annat varit integrations- och jämställdhetsminister i Reinfeldts regeringar.
Sabuni har tidigare föreslagit slöjförbud i skolan och kontroller av flickors kön, för att komma åt problemet med könsstympning
Sabunis anhängare hoppas att hon med sitt politiska mod ska lyfta partiet och få opinionsmätningarna att vända. Några räknar med en Ebba Busch-Thor-effekt - Kristdemokraternas partiledare lyckades snabbt vända partiets katastrofsiffror.
Men Nyamko Sabuni är också kontroversiell. Nyligen sa hon i en intervju för Expressen att Sverige måste begrava visionen om ett mångkulturellt samhälle, om landet ska lyckas med integrationen. Senare tog hon delvis tillbaka uttalandet.
Sabuni har tidigare föreslagit slöjförbud i skolan och kontroller av flickors kön, för att komma åt problemet med könsstympning.
Nyamko Sabuni har själv sagt att hon vill vara en förebild för invandrare i Sverige och någon som invandrare kan identifiera sig med. Hon vill inte kalla sig feminist, men bidrar ändå till att fördelningen mellan män och kvinnor blir jämnare bland partiledarna.
Om Miljöpartiet väljer att skicka Isabella Lövin till partiledardebatterna (Miljöpartiet har två politiska språkrör, en kvinna och en man), så är det fyra kvinnor och fyra män som argumenterar med varandra.