Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bristen på engagemang och ekonomiska frågetecken orsakerna bakom Sveriges misslyckade OS-bud – finska basen ytterst skeptisk till en inhemsk ansökan

Från 2019
Frida Hansdotter ser besviken ut.
Bildtext Frida Hansdotter var en av idrottsprofilerna som flaggade för ett svenskt OS.
Bild: Jean-Christophe Bott / EPA-EFE / All Over Press

Sverige blev utan vinter-OS. Istället kommer vinterspelen 2026 att arrangeras i italienska Milano och Cortina, som vann omröstningen med siffrorna 47–34. Jag vet inte vad svenskarna kunde ha gjort annorlunda, säger Finlands IOK-delegat Sari Essayah för Yle.

Nej, det blev inget vinter-OS i Stockholm. På måndagskvällen röstade IOK om vem som skulle få stå värd för vinterspelen 2026 och valet föll på Milano och Cortina d’Ampezzo med relativt klara 47–34.

Finland representerades i omröstningen av Sari Essayah. Enligt henne föll Sveriges ansökan på tre punkter:

1. Den svenska staten gick inte i borgen för arrangemangen.
2. Invånarna i Stockholm stödde inte budet tillräckligt mycket.
3. Idén om att arrangera vissa grenar i andra länder, i klarspråk kälkåkningen i Lettland.

– Stockholms stads engagemang ansågs vara lite väl svagt, förklarar Essayah.

– Den ekonomiska biten handlade i sin tur om att deras finansieringsmodell byggde på att privata försäkringsbolag och investerare skulle ha tryggat ekonomin. Det övertygade inte alla, fortsätter hon.

"Ville visa att små länder också kan söka OS" – svenska profilerna upprörda och förkrossade

Enligt Essayah var IOK-delegaterna inte heller ”redo” för att godkänna en modell, där kälkåkningen skulle ha arrangerats i Sigulda i Lettland.

– Det skulle ha varit historiskt att dela ut ett värdskap åt två länder. Men Sverige ville visa att också små länder ska kunna ansöka om ett OS-värdskap, tillägger hon.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah på Gullranda den 12 juni 2017.
Bildtext Sari Essayah.
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Sverige satsade ändå fullt på att vinna omröstningen. På plats i Lausanne i Schweiz fanns bland andra statsministern Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria samt flera både aktiva och pensionerade toppidrottare.

– Jag vet inte vad svenskarna kunde ha gjort annorlunda, säger Essayah.

En av toppidrottarna på plats var den tidigare NHL-storheten Peter Forsberg. Han var själv missnöjd med hur lite vissa delegater verkade bry sig om processen.

– Fyra av delegaterna satt och sov under hela presentationen. Det är otroligt. Det är omröstning vart fjärde år och vår presentation tog runt 30 minuter. Man undrar ju hur dom kommer att rösta och vilken information som nått fram, säger han för SVT.

Peter Forsberg.
Bildtext Peter Forsberg.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

SOK-generalsekreteraren Gunilla Lindberg brast i sin tur ut i gråt då röstningsresultatet presenterades.

– Hon är oerhört besviken och ledsen. Inte en chans att hon kan prata, sa SOK:s presschef då SVT bad om en intervju med henne.

Läge för en finsk OS-ansökan? Tveksamt, säger FOK-chefen

Finlands olympiska kommittés ordförande Timo Ritakallio följde också med omröstningen. Han medger att ett OS i Sverige samtidigt hade krossat alla finländska drömmar om ett eget vinter-OS de närmaste decennierna.

Enligt en utredning som FOK beställde på våren har Finland inte längre kapacitet att stå värd för sommar-OS. Vinterspel kunde däremot bli aktuella, men skulle kräva samarbete med andra länder framför allt med tanke på alpina grenar och kälkåkning.

Timo Ritakallio
Bildtext Timo Ritakallio.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Men Ritakallio tror inte att Sveriges omröstningsförlust nu öppnar dörren för en finländsk ansökan.

Tvärtom.

– Före vi ens kan överväga att ansöka om olympiska spel så måste hela landet stå bakom budet. Politikerna, företagssektorn och alla medborgare. Alla måste faktiskt vilja stå värd för OS, säger han för Yle.

– Frågar man mig ska vi koncentrera oss på andra frågor. Finland kan arrangera internationella tävlingar, men bara sådana som är av rätt storlek. Det finns flera VM- och EM-tävlingar i många olika grenar som vi har kapacitet av arrangera, tillägger Ritakallio.

Diskussion om artikeln