Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

San Francisco förbjuder e-cigaretter

Från 2019
En hand håller i en elektonisk cigarett.
Bildtext E-cigaretter har blivit allt mer populära bland unga i USA.
Bild: EPA / Robin Utrecht

San Francisco blir den första staden i USA att förbjuda all försäljning och tillverkning av e-cigaretter.

Beslutet kommer som en följd av bekymmer angående produkternas marknadsföring. Stadens fullmäktige, som enhälligt röstade igenom lagen, kritiserar tillverkarna för att rikta marknadsföringen mot barn unga.

- I och med detta beslut kommer vi att förebygga att ytterligare en generation av San Franciscobor blir beroende av nikotin, säger stadens rättegångsombudsman Dennis Herrera i en intervju med CNN.

E-cigaretter har under de senaste åren ökat häftigt i popularitet bland unga i USA.

Företag lobbar mot lagen

De som är kritiskt inställda till lagen anser att den kommer att göra det svårt för vuxna rökare att hitta tryggare alternativ till traditionella cigaretter.

USA:s ledande e-cigarettillverkare Juul har redan samlat tillräckligt med underskrifter på ett lagstiftningsinitiativ för att kunna ta det vidare. Detta kunde omintetgöra lagen i nästa val.

San Franciscos borgmästare London Breed har nu tio dagar på sig att skriva under lagen, varpå den träder i kraft. Hon har redan tidigare uttryckt stöd för beslutet.

Enligt formuleringen i lagen ska det vara olagligt att “sälja eller förmedla elektroniska cigaretter till en annan person i San Francisco.” Lagen gör undantag för produkter som fått godkännande av livs- och läkemedelsmyndigheten FDA. Än så länge finns det inga som har fått det.

Källa: CNN, Yle

Diskussion om artikeln