Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bättre sent än aldrig – Real Madrid köper sig in i damfotbollen

Från 2019
Real Madrids president Florentino Perez.
Bildtext Real Madrids president Florentino Perez.
Bild: imago images / Action Plus/ All Over Press

Atletico Madrid och Barcelona regerar i den spanska damfotbollen. Nu har Real Madrids styrelse reagerat och bestämt sig för att köpa den spanska damliganykomlingen CD Tacóns lag. Planen är att Real Madrids damlag inleder sin verksamhet säsongen 2020-21.

CD Tacón är en klubb i Madrid som grundades år 2014. Efter tre säsonger i den näst högsta serien steg laget till Liga Femenina i våras.

Köpet av Tacóns lag kostar Real Madrid 500 000 euro.

Även om laget byter namn till Real Madrid först om ett år kommer det redan kommande säsong att träna och spela sina matcher i Reals träningscenter Ciudad Real Madrid.

Real Madrids ärkerivaler Atletico Madrid och Barcelona har medverkat i damfotbollen en längre tid. Barcelonas damlag grundades år 1988, Atleticos år 2001.

FC Barcelona firar segern över Bayern München i semifinalen i Champions League.
Bildtext FC Barcelona firar segern över Bayern München i semifinalen i Champions League.
Bild: EPA

Senaste säsong vann Atletico Madrid den spanska damligan, Liga Femenina. Barcelona tog sig som första spanska damlag till final i Champions League där franska Lyon var bättre med siffrorna 4–1.

Real Madrid följer flera andra europeiska storklubbars exempel att grunda ett damlag. I England inledde Manchester Uniteds damlag sin verksamhet så sent som i fjol. Juventus damlag inledde sin verksamhet i Italien år 2017.