Efterfrågan på kartong ökar – företagen i Sydösterbotten gnuggar händerna
Det går relativt bra för skogsindustrin, vilket också märks hos de sydösterbottniska branschföretagen. Både Metsä Board i Kaskö och Stora Enso i Kristinestad har investerat stort för att öka kapaciteten.
Stora Enso Packagings enhet i Tjöck i Kristinestad ser ut att slå produktionsrekord igen i år. Förra året tillverkade man 42 miljoner kartonglådor och i år ser det ännu bättre ut.
– I år går vi kanske lite över fjolåret och det betyder att vi nu är över 2008-nivån som var en höjdpunkt i Finland då det gäller förpackningar och wellpappemballage. Vi var en längre tid efter det i en svacka, men från och med 2015 har vi ökat lite varje år, säger fabrikschefen Håkan Blomqvist.
I och med den ökade produktionen håller man nu på att bygga en ny lagerhall på 1 200 kvadratmeter och man har också anställt nytt folk för att klara av den ökade produktionen.
– Efterfrågan på wellpapp har ökat under de senaste åren och det beror på att industrin har gått bra. Då ökar också förpackningsbehovet. Det är helt beroende på hur det går för hela Finland, så går det också för förpackningsindustrin.
Hur mycket kan ni växa ännu?
– Det beror på kundunderlaget förstås. Vi har delat upp produktionen mellan Lahtis och Tjöck, och får man sådan produktion som passar in här så går det. Men det är svårt att säga hur mycket vi kan växa, men nog går det att växa en 15–25 procent från vad det är idag.
Växthusen i central roll
Tomat- och gurklådor har varit en central produkt i Tjöck-enhetens sortiment och en stor del av produktionen går till odlingarna under glas.
Därför gnuggar man händerna i Tjöck, då många växthusodlare i Sydösterbotten bygger ut sina anläggningar.
– Större anläggningar betyder större emballage, så det är klart att det ser bra ut. Men vi har också andra väldigt starka segment, till exempel mejerierna runt om i Österbotten är starka, så har vi också övrig industri som växer hela tiden.
Även den ökade miljömedvetenheten har märkts i produktionen av kartong. Många företag frångår plastförpackningar till förmån för kartong.
– Till exempel inreden i lådor som har varit styrox tidigare görs nu av wellpapp. Det är inget som går väldigt snabbt, men så småningom märker vi av den här trenden.
Men också plast kan i dagens läge återvinnas. Hur ser ni på den utvecklingen?
– Det är klart att den industrin måste göra allt för att få ett bättre miljöberättigande och det är positivt för miljön att de gör det.
Metsä Board investerar och växer
Även fabrikschefen Timo Rissanen på Metsä Board i Kaskö har noterat den växande trenden med att företag frångår användningen av plast och i stället använder sig av mer förnybara material.
– Det ser ut så just nu. Det är bra att jobba inom en bransch som anses vara bra, konstaterar Rissanen.
På Metsä Board i Kaskö tillverkar man blekt kemotermomekanisk pappersmassa, BCTMP-massa, som bland annat används i produktionen av kartong.
– BCTMP används som mellanskikt i kartongen och ger den styvhet och lätthet, förklarar Rissanen.
Den största delen av produktionen går till Metsä Boards egna fabriker. Resten av massan går till marknaden och säljs till andra fabriker.
Marknaden suktar just nu efter kartong och därför investerade Metsä Board sex miljoner euro i fabriken i Kaskö förra året och tog bland annat i bruk en ny balningslinje.
Den nya linjen har resulterat i att produktionen av BCTMP-massa har ökat från 330 000 ton till 370 000 ton.
– Allt har gått bra och vi har i stort sett med egna krafter tagit i bruk den nya linjen. Man kan säga att vi har lyckats med investeringen, konstaterar Rissanen.
Tidigare hade man flaskhalsproblem med produktionen, men den nya balningslinjen har minskat på de problemen.
– Vi är inte mer så sårbara för störningar och vi har fått en jämnare kvalitet på massan. På det sättet har vi också kunnat öka på produktionen.
Framtiden ser ljus ut
Produktionen har alltså ökat på både Stora Enso och Metsä Board och framtidsutsikterna ser bra ut. Rissanen vill ändå inte spekulera kring hur framtiden kommer att se ut.
– Det är klart att vi har en framtidsbedömning, men vi vill inte desto mera spekulera kring det.
Håkan Blomqvist på Stora Enso i Tjöck påpekar i sin tur att Finlands ekonomi påverkar framtidsutsikterna. Det kan alltid ske svängningar på marknaden, vilket var fallet 2015 då Tjöck-enheten tvingades permittera nästan hela sin personal.
– Då när vi permitterade folk så gick marknaden ner och efter det har vi sanerat verksamheten i Finland. Vi stängde Heinola-fabriken och har kvar Lahtis och Tjöck.
– Men just nu har vi ett ganska stabilt läge inom Stora Enso Packaging i Finland.