Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bild på pappa och tvåårigt barn väcker bestörtning världen över ‒ läget vid USA:s södra gräns är kaotiskt

Från 2019
Uppdaterad 26.06.2019 16:37.
Den 25-åriga migranten Óscar Alberto Martínez Ramírez och hans knappt tvååriga dotter Valeria dog då de försökte ta sig över Rio Grande till USA.
Bildtext Den 25-åriga migranten Óscar Alberto Martínez Ramírez och hans knappt tvååriga dotter Valeria dog då de försökte ta sig över Rio Grande till USA.
Bild: EPA-EFE

En man och hans 23 månader gamla dotter ligger döda i strandvattnet i gränsfloden Rio Grande. Flickan är insvept i mannens skjorta och hennes arm håller fortfarande fast kring hans nacke.

Fotot väcker starka känslor och understryker samtidigt de väldiga risker som de centralamerikanska migranterna tar då de försöker ta sig in i ett allt mer stängt USA.

Fotografen Julia Le Duc rapporterar att mannen, Oscar Alberto Martinez Ramirez, beslutat att försöka simma över gränsfloden efter han och hans familj misslyckats med att söka asyl i USA.

Ramirez hade redan fört sin dotter Valeria över floden och var på väg tillbaka för hjälpa sin hustru, Tania Vanessa Avalos, då dottern blev rädd och hoppade i efter sin pappa. Han försökte sedan rädda henne, men båda fördes bort av strömmen.

Fallet är inte unikt, den här veckan har gränsbevakningen i Texas rapporterat om sju dödsfall vid gränsen. Bland offren finns två spädbarn.

Barn hålls inspärrade

Läget vid USA:s gräns mot Mexiko där antalet migranter stigit kraftigt är fortsatt kaotiskt.

Tidigare i veckan kom nya avslöjanden om att kring 300 barn hållits inspärrade under förskräckliga förhållanden.

migrationsaktivister demonstrerar i senaten i Washington mot behandlingen av migranter vid gränsen till Mexiko
Bildtext Migrationsaktivister demonstrerar i senaten i Washington mot behandlingen av migranter vid gränsen till Mexiko
Bild: EPA-EFE

Förhållandena avslöjades efter att en grupp advokater fått tillstånd att besöka gränsposteringen i Clint i Texas där barnen hölls.

‒ Cellerna är överfulla, det finns löss och många av barnen har influensa. Sjuka barn är inlåsta utan vuxen övervakning, de är mycket, mycket sjuka och bara ligger där på mattor, sade juridikprofessorn Warren Binford.

Barnen hölls i celler med en öppen toalett mitt i rummet. De åt och sov i samma cell.

‒ Barnen i Clint har berättat för oss att de inte haft regelbunden tillgång till duschar. En del berättade att de inte fått tvätta sig på flera veckor och inte har regelbunden tillgång till tvål, sade Clara Long vid Human Rights Watch efter besöket.

Juridikprofessor ryter till om de förhållanden invandrarbarnen hålls i - Spela upp på Arenan

Flyttades tillbaka

Kort efter avslöjandet flyttades 250 av barnen till andra mottagningscentraler, men senare flyttades 100 av dem tillbaka till Clint.

Frivilliga berättar att de försökt donera blöjor, leksaker och hygienprodukter till posteringen, men att gränsbevakarna ignorerat dem.

På tisdagen avgick chefen för USA:s tullmyndighet och gränsbevakning efter endast några månader på posten. Det är oklart om John Sanders beslut att avgå är kopplat till skandalen i Clint.

En säkerhetsvakt utanför ett köpcenter som omvandlats till ett flyktingförvar. tillfälligt häkte för migranter.
Bildtext En säkerhetsvakt utanför ett köpcenter som omvandlats till ett tillfälligt häkte för migranter.
Bild: EPA-EFE

Kamp om finansiering

Samtidigt fortsätter dragkampen om migrationspolitiken i Washington. Alla är eniga om att gräns- och migrationsmyndigheterna snabbt behöver större anslag. Men sedan går åsikterna som vanligt isär.

På tisdagen godkände representanthuset ett anslag på 4,5 miljarder dollar för att ta hand om familjer och ensamma barn som stoppats vid gränsen.

Representanthuset röstade i huvudsak enligt parti och paketet gick igenom tack vare att Demokraterna har majoritet.

Paketet innehåller strikta begränsningar för att hindra att president Donald Trump använder pengarna till att finansiera hårdare gränsbevakning i stället för att hjälpa migranterna.

‒ Presidentens grymma migrationspolitik sliter familjer i bitar och terroriserar samhällen. Därför behövs det strikta garantier för att de här anslagen enbart går till humanitära behov ‒ inte till räder mot migranter, inte till häkten och inte till en gränsmur, sade demokraten Nita Lowey.

Tidigare har senaten godkänt ett liknande paket där begränsningarna inte är lika strikta.

Tilläggsbudgeten måste till sist undertecknas av president Trump och han är ovillig att godkänna begränsningar på hur pengarna ska användas.

Därför väntar nu en ny omgång i kampen mellan representanthuset, senaten och presidenten.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC

Rubriken uppdaterades 12.03