Ny mätning: Finländarna tackar fortfarande nej till kvinnlig värnplikt
Finländarna avvisar fortsättningsvis kvinnlig värnplikt - Enligt Yles utredning gjord av Taloustutkimus gror trots det en attitydförändring bland unga.
En klar majoritet, 68 procent, av Finlands befolkning vill behålla lagen om värnplikt i dagens form. Trots det är det en stor del av de unga finländarna öppna för förändring.
De som besvarade Taloustutkimus enkät ombads berätta vad som bäst beskriver deras åsikt kring värnplikt. 28 procent förespråkar en modell där också kvinnor måste göra någon form av medborgartjänst som stöder värnplikten. Bara 4 procent var av åsikten att värnplikten också borde gälla kvinnor.
Bland unga i åldern 15-24 år är 41 procent för medborgartjänst för kvinnor och 8 procent för kvinnlig värnplikt. De yngre åldersgrupperna är alltså inte lika måna som de äldre om att bevara värnplikten av dagens modell.
Milja Suihko, grundare av kampanjen Asepalvelus 2020, (Värnplikt 2020) som jobbar för en reform av värnplikten, anser att resultatet tyder på att de unga inte ser kön som en faktor som definierar människans plats i samhället.
– Ett statligt tvång som bara innefattar ett kön är inte längre motiverat i dagens läge, säger Suihko.
‘’Större jämställdhetsproblem än värnplikten’’
Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) bad innan midsommar om en utredning gällande kvinnlig värnplikt. Ett av hans förslag är en 2-3 månader lång tjänst som skulle komplettera dagens system.
Enligt Kaikkonen finns det antagligen större jämställdhetsproblem i samhället än det faktum att värnplikten endast innefattar män. Systemet är dock inte helt jämställt för alla, och därför borde man utreda alternativ.
– Det är en motivering för att både män och kvinnor skulle delta i landets försvar och sålunda bidra till utvecklingen av samhället. Vi får se ifall vi hittar en modell som är möjlig att förverkliga. Innan det är det för tidigt att säga något, säger Kaikkonen om medborgartjänst.
Kaikkonen tänker i höst lansera en utredning om hur värnplikten ska utvecklas. Ifall utredningen visar på stora behov av förändring, är det nästa regering som får genomföra dem.
Tankesmedja efterlyser jämlikare form
Tankesmedjan Bank of Ideas, som drivs av den tidigare försvarsministern Elisabeth Rehn, har föreslagit ett system där både män och kvinnor skulle omfattas av en medborgarplikt. Man kunde antingen göra värnplikt eller en typ av ny beredskapstjänst som skulle ersätta civiltjänstgöringen.
– I den nya tjänsten kunde gälla exempelvis miljöskydd, befolkningsskydd eller social- och hälsovårdstjänster, säger tankesmedjans ordförande Kaisa-Maria Tölli.
Försvarsminister Antti Kaikkonen säger till Yle att det är ytterst viktigt att de flesta unga män fortsättningsvis gör värnplikten i form av beväringstjänst.
I Norge råder valfrihet, i Israel tvång
Taloustutkimus forskningschef Juho Rahkonen är förvånad över att stödet för kvinnlig värnplikt fortfarande är så lågt.
– Det här är en blind punkt i jämställdhetsdebatten. Det sägs att det inte ska finnas yrken för endast män eller kvinnor i Finland. Men fortfarande anser många att krigföring är ett yrke för män. Det är godkänt i tystnad.
I Norge har man infört en könsneutral selektiv värnplikt, där försvarsmakten väljer ut vilka män och kvinnor som ska utbildas. I praktiken är systemet frivilligt, eftersom det finns fler villiga än utbildningsplatser. I Israel är värnplikten däremot obligatorisk för både män och kvinnor.
Filnländarnas attityd till värnplikt utreds på regelbunden basis av bland annat Planeringskommissionen för försvarsinformation, PFI.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Ylen kysely: Suomalaiset tyrmäävät yhä naisten asevelvollisuuden – "Tämä on tasa-arvokeskustelun sokea piste" skriven av Veli-Pekka Hämäläinen.