Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny bollhall på den gamla grunden eller hyreslokaler i tre år - Sjundeå söker lösningar nu när gamla hallen är stängd

Från 2019
Sjundeå söker alternativa träningslokaler - Spela upp på Arenan

Sjundeåborna behöver ersättande träningslokaler då den gamla bollhallen är stängd av säkerhetsskäl. Att bygga nytt på den gamla grunden eller hyra lokaler på annat håll. Det är två alternativ Sjundeå kommun bollar mellan.

Tekniska nämnden i Sjundeå vill utreda möjligheten att resa nya bärande balkar och bygga ett nytt presenningstak på den gamla grunden - det vill säga i princip bygga en ny hall.

Sjundeå bollhall
Bild: YLE / Linus Westerlund

Kostnaderna för det här alternativet uppgår till flera hundratusentals euro.

- Vi har en grov uppskattning på cirka 400 000 euro. Problemet är ju nu hur det ser ut här under - hur grunden ser ut, förklarar tekniska nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist (SFP).

Sjundeå bollhall
Bildtext Takkonstruktionerna i den gamla hallen håller inte längre.
Bild: yle/Maria Wasström

Räcker 400 000 till för en ny hall? Den nya hallen som ligger intill den gamla kostade ju flera miljoner.

- Det tror jag inte. Det måste ju rivas, det är en viss kostnad. Hela den här takkonstruktionen ska rivas. El och ventilation ska användas på nytt men ska ändå plockas ner. Nog kommer det säkert tilläggskostnader på uppskattningsvis 100 till 200 000 euro, uppskattar Dahlqvist.

Helikopterbild av Sjundeå bollhall
Bildtext Den gamla och den nya bollhallen ligger intill varandra.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Betala hyra är ett annat alternativ

Sjundeå kommun utreder på samma gång hur mycket det kostar att hyra träningslokaler på annat håll.

Det här alternativet innebär extra hyreskostnader under de följande tre åren - tills en ny gymnastiksal modell större kunde stå klar i det nya skolhuset som byggs i centrum.

Kommunen förhandlar med två aktörer om hyreslokaler: Den nya ägaren av tidigare Aktiivi instituutti i Evitskog och med Scandic Siuntio (Sjundeå bad).

Gymnastiksal i Evitskog
Bildtext Ett alternativ är att hyra lokaler i tidigare Aktiivi instituutti i Evitskog som tidigare också har fungerat som flyktingförläggning.

Dahlqvist konstaterar ändå att salarna i tidigare Aktiivi instituutti ligger långt från centrum och att Sjundeå bads salar är rätt så små.

När samtliga utredningar är klara är tanken att kommunen har möjlighet att jämföra hyreskostnaderna med kostnaderna för en ny hall på den gamla grunden.

Om kostnaderna för en ny hall börjar närma sig hyreskostnaderna så är det värt att satsa på nytt, anser Dahlqvist.

- Jag tror att den nog jämfört med en stor gympasal i det nya skolcampuset skulle vara förmer, det vill säga att ha en såhär pass stor hall som man kan idka lagsporter i.

Om möjligheten att träna på egen ort blir svårare så kan det ju hända att ungdomarna hittar på något annat

Marcus Sjöstedt

Marcus Sjöstedt är tränare för Sjundeå IF:s herrlag och leder också juniorhandbollen inom Sjundeå IF. Han ger tummen upp för en ny hall på den gamla grunden.

Sjöstedt säger att det inte blir lätt under vinterhalvåret då den gamla hallen är stängd, eftersom lagen inte längre har möjlighet att träna utomhus.

- Fenniahallen här bredvid har ju träningsturer men kostnaderna är ju av en helt annan klass där.

- Om vi räknar vad vi hade förra säsongen så tror jag att vi tränade här (i gamla hallen) med juniorlagen cirka 30-40 timmar inklusive matcher. Det är ju sådana timmar vi måste hitta en annan plats för.

Marcus Sjöstedt tränar Sjundeå IF:s handbollsdamer.
Bildtext Tränare Marcus Sjöstedt.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Vad betyder det här för handbollen i stort?

- Om möjligheten att träna på egen ort blir svårare så kan det ju hända att ungdomarna hittar på något annat. Det är en viktig del för våra ungdomar.

- Det är inte bara viktigt för handbollen utan också för alla andra sporter att man får träna på egen ort och inte behöva åka till Lojo eller Kyrkslätt.

Det är många föreningar som får se sig om efter nya träningslokaler.

Förutom handboll har det spelats badminton, innebandy och volleyboll i den gamla hallen. Också judoföreningen och friidrottarna har använt hallen som träningslokal.

Sjundeå söker alternativa träningslokaler

9:25

Diskussion om artikeln