Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Danmark börjar föra en humanare invandringspolitik - skrotar planerna på utvisningscenter på ön Lindholm och tar emot kvotflyktingar

Från 2019
Lindholm.
Bildtext Förra regeringen planerade ett utvisningscenter för kriminella flyktingar på ön Lindholm, men den nya regeringen kastar planerna i skräpkorgen.

Nu blir det slut på firandet med tårta för alla åtstramningar i Danmarks invandringspolitik. Den nya socialdemokratiska regeringen gör en rejäl kursändring och börjar satsa på integration igen, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Socialdemokraternas Mette Frederiksen fick ta skeden i vacker hand och gå med på en rad förändringar i invandringspolitiken. De tre rödgröna stödpartierna har krävt att hon mjukar upp invandringspolitiken, annars kan hon inte bli statsminister.

Den förra borgerliga regeringen införde bland annat den kontroversiella smyckeslagen och handskakningslagen, sänkte bidrag för invandrare och slutade ta emot kvotflyktingar.

"Mina kläder, mitt val", lyder demonstranternas budskap i Köpenhamn där de protesterar mot det nya danska burkaförbudet.
Bildtext Ifjol blev det förbjudet att offentligt använda slöja som täcker ansiktet.

Den dåvarande invandringsministern Inger Støjberg från borgerliga Venstre tog som vana att fira åtstramningarna med tårta och lägga ut kalasbilderna på Facebook. Det provocerade många.

Danska medier har ändå kunnat visa att flera av lagarna som gäller invandrare och flyktingar sällan eller aldrig har tillämpats i praktiken. Lagarna har ändå fungerat som symbolpolitik i avskräckande syfte.

Ändrade planer för utvisningscentren Lindholm och Sjælsmark

Ifjol började ett utvisningscenter för kriminella flyktingar planeras på ön Lindholm. Ett forskningscenter för virussjukdomar har verkat på ön i årtionden och restaureringen av ön skulle ha kostat den danska staten flera hundra miljoner kronor.

Den nya regeringen skrotar nu planerna på utvisningscentret Lindholm och istället utreds en annan plats för kriminella flyktingar som ska utvisas.

En husbil passerar gränsen mellan Tyskland och Danmark i juni 2011.
Bildtext I avtalet med stödpartierna står det att gränskontrollerna till Danmark ska finnas kvar.
Bild: EPA/CARSTEN REHDER

Utvisningscentret Sjælsmark har också fått hård kritik och barnfamiljerna får nu lämna det spartanskt inredda centret. Var familjerna ska bo istället är dock än så länge oklart.

Danmark ska på nytt börja ta emot kvotflyktingar och det införs ett tillfälligt barnbidrag för familjer som får integrationsstöd.

Mette Frederiksen medger inte att hon bröt sitt löfte

Socialdemokraterna gick till val på att de stränga reglerna för invandring ska upprätthållas och Mette Frederiksens motståndare kritiserar henne nu för att ha brutit sitt löfte.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard hävdar att den nya regeringen tillåter att flera invandrare kommer till Danmark och att man helt enkelt inte kan lita på Socialdemokraternas invandringspolitik.

Mette Frederiksen själv menar däremot att regeringen fortfarande fokuserar på att sända hem invandrare istället för att integrera dem.

Under flera år har omvärlden förundrats över att det lilla hyggliga landet Danmark för en så strikt invandringspolitik

Stödpartierna har dock all orsak att vara nöjda över förhandlingarna med Socialdemokraterna: i regeringsavtalet står det svart på vitt att det ska föras en invandringspolitik som främjar integrationen.

Stödpartiet Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard tolkar det som att de som arbetar och bidrar till det danska samhället ska få stanna, oberoende av om det blir fred i deras forna hemland eller inte.

Under flera år har omvärlden förundrats över att det lilla hyggliga landet Danmark för en så strikt invandringspolitik. Nu ser det ut att vara slut med det - även om Mette Frederiksen ännu behöver tid för att medge det.

Diskussion om artikeln