Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SVT: Tandvårdskliniker utnyttjade nyanlända - omotiverade rotfyllningar och utdragning av tänder för bidragsfusk

Från 2019
Uppdaterad 26.06.2019 16:48.
Tandläkare
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Flera svenska tandvårdskliniker har utnyttjat det statliga tandvårdsstödet och lurat staten på pengar för omotiverade behandlingar, avslöjar Sveriges television SVT i sin granskning.

De granskade klinikerna är belägna i Småland och flera av dem är inriktade på nyanlända.

– De rotfyller mycket, drar ut väldigt mycket tänder och gör många kronor och broar. Det gör de utan att patienternas munhygien är optimerad, säger Lars Sjödin, expert på tandvårdsstöd vid den svenska Försäkringskassan.

Sjödin förklarar vidare att klinikerna inte kunnat bevisa att det över huvud taget funnits en skada på de lappade tänderna. De har heller inte kunnat styrka att patienterna har betalt behandlingen själv.

I Sverige subventionerar staten varje enskild patients tandläkarkostnader då summan överstiger 3 000 kronor, alltså ungefär 280 euro. Tandläkaren ger patienten det subventionerade priset och tandläkaren ersätts sedan av Försäkringskassan. Det här sköts genom rapporter i ett datasystem.

Valvira: Inga liknande fall i Finland

Kirsi Liukkonen, gruppchef på Valvira med tillsynansvar för hälso- och sjukvård i Finland, har inte hört om liknande fall hos oss.

– Jag har inte hört om något liknande, det är alldeles fruktansvärt och ett mycket oetiskt förfarande. Att dra ut tänder omotiverat kränker patientens självbestämmanderätt, säger Liukkonen.

Liukkonen säger också att hon inte tror att liknande fall kan förekomma i Finland, men att man förstås aldrig vet. Det känns väldigt avlägset och overkligt, menar hon.

Det finska systemet är likt det svenska så till vida att kommunerna som har hand om nyanländas munhygien ersätts av staten, men på Valvira känner man åtminstone inte till fall där systemet skulle ha missbrukats.

Utomeuropeiskt ursprung gemensam nämnare

Då de svenska klinikerna, som är sju till antalet, sedan granskats och fått återkrav på utbetalt stöd av Försäkringskassan har de i flera fall försatts i konkurs och verksamheten har stängts ner, skriver SVT.

Det rör sig om allt från hundratusentals kronor till miljonbelopp per vårdgivare i felaktiga utbetalningar, enligt Lars Sjödin vid Försäkringskassan.

Något som är anmärkningsvärt är att samma personer ofta förekommit i de olika bolagen. Man har alltså jobbat ihop och flyttat mellan de småländska bolagen.

Antalet kliniker som gjort sig skyldiga till den här typen av missbruk är stort i proportion till befolkningsantalet.

En gemensam nämnare för de patientgrupper som besökt klinikerna är att de flesta har utomeuropeisk bakgrund och är nyanlända.

De kände inte till tandvårdsstödet och var heller inte medvetna om möjligheten att anmäla skador eller felaktig behandling till Inspektionen för vård och Omsorg, säger Sjödin.

Många av tandläkarna har likaså utomeuropeisk bakgrund och många har marknadsfört sig som kliniker där man förstår de nyanländas språk.

Det är försäkringskassan som larmat Inspektionen för vård och omsorg, enligt SVT.

Källa: SVT

Diskussion om artikeln