Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hunden Toppe blev sjuk och förlorade alla sina tänder: ”Känns hemskt att bli sammankopplad med valpfabriker"

Från 2019
Uppdaterad 04.07.2019 10:58.
En ljusbrun hund med lockig päls ligger på en soffa. Hunden tittar uppåt.
Bildtext Så fort ett djur kliver över tröskeln blir det en familjemedlem, och familjemedlemmar tar man hand om, säger Paul..
Bild: Yle

Det började med en nätannons och slutade med en mycket speciell relation mellan hund och husse. Blandrasvalpen Toppe hade ID-chip och vacciner i skick, men blev ändå svårt sjuk bara en dryg vecka efter att han flyttade in hos Paul.

För ungefär tio år sedan såg Paul och hans familj en annons på internet: en hundvalp till salu. Valpen var en blandras och såg väldigt söt ut på bilden. I den här artikeln framträder Paul endast mer förnamn, eftersom ämnet är känsligt för familjen.

Hela familjen åkte för att titta på valpen – och på samma resa följde Toppe med hem.

- Ett råd till folk som skaffar sig en hund: åk aldrig bara för att titta på hund, fatta beslutet först. Det är lätt att dra felaktiga slutsatser och bli betagen av hundens situation, säger Paul idag, med hunden Toppe vilande på knät.

Bichon frisé-hund i snön.
Bildtext Toppes mamma var en bichon frisé. Tiken fanns ändå inte i lägenheten då Paul med familj hämtade hem Toppe.
Bild: Yle/ Karin Filén

Allt såg bra ut, berättar Paul. Hunden hade microchip, den var vaccinerad och på besöket fick de se ägarens körkort och skrev upp hennes namn.

- Det man också borde göra är att se hur valpen leker med sin mamma. Det såg vi inte.

Valpen fanns hemma hos en familj med ett litet barn. Ägaren talade bruten finska och barnet lekte vilt med valpen. Familjen uppfattade att valpen inte mådde så bra i situationen den befann sig i.

Så de beslöt sig för att på en gång åka till bankautomaten, ta ut pengar och hämta hem valpen.

Tandlöse Toppe blev frisk till slut

Någonting stod inte rätt till, märkte familjen ganska snabbt. Deras andra hund ville inte ha med lilla Toppe att göra och ungefär tio dagar efter att de hämtat hem valpen blev den allvarligt magsjuk. Toppe blev snabbt uttorkad och vårdades på smådjurskliniken i Vik. Räkningen landade någonstans mellan 1 500 och 3 000 euro.

- Jag sade att den som kommer över vår tröskel, den sköter vi om.

Sedan började problemen med tänderna. Mjölktänderna var dåliga, och när de permanenta tänderna kom så växte de underligt.

På veterinärbesöket visade det sig att tänderna helt saknade rötter – en skada som antingen kan härledas till den aggressiva magsjukans medicinering eller till ett genetiskt fel. Det är omöjligt att säga vilket.

Till sist blev Toppe av med alla sina tänder.

"Var noggrann och ta reda på"

Paul tror inte att Toppe kommer från en valpfabrik. Men frågan är känslig för familjen, varför han också uppträder med enbart förnamn.

- Visst är det känsligt på det viset att man alltid är rädd för att man har understött valpfabriksindustrin. Det tror jag inte att vi har gjort, då hade han inte haft microchip eller dokumentation. Men att bli sammankopplad med valpfabriksindustri känns hemskt, och det vill man inte gärna bli.

Tax hos veterinären.
Bildtext Hundar ska ha ID-chip och dokumentation över vaccineringar och hälsotillstånd.

För ett par veckor sedan avlivade Tullen åtta hundvalpar som transporterats till Finland från Estland.

Till skillnad från Toppe saknade dessa valpar ID-chip, och ingen dokumentation över vaccin eller hälsotillstånd fanns.

Att bli sammankopplad med valpfabriksindustri känns hemskt, och det vill man inte gärna bli

- Det finns människor som vill ha billiga hundar och som inte tänker på konsekvenserna som det får att skaffa en hund man inte vet något om. Man ska vara noggrann och ta reda på. När du har skaffat dig ett djur gör du sedan vad som helst för att det ska hållas i skick, säger Paul.

Toppe hade vaccinerats av en internationellt erkänd hunddomare, berättar Paul. Han tycker att det är viktigt att frågor om valpfabriker och oetisk uppfödning av hundar diskuteras, men menar också att diskussionen är ensidig.

- Visst finns det valpfabriker, det är klart. Men man borde också i högre grad kontrollera vilka hundar man frambringar bland rashundarna. Det finns raser som inte kan andas, till exempel.

Han lyfter fram familjens andra hund, en rashund – som kostat familjen mer än vad Toppe har. Hunden har opererats i bakbenen, och senare har det visat sig att mamman opererats för ledbanden innan den födde valparna.

Vi vårdade den och den blev frisk

När vi talar om hunden Toppes första tid hemma hos Paul och hans familj blir han rörd. Man skaffar inte ett djur för att det ska bli sjukt, säger Paul.

- Men på sätt och vis blev den vår hund då. Vi vårdade den och den blev frisk. Och den har varit en bra hund.

Diskussion om artikeln